Home 3D-Printen 3D-geprinte paspop van jezelf op ware grootte

3D-geprinte paspop van jezelf op ware grootte

5 min lezen
2

Een 3D-selfie op ware grootte 3D-geprint, dat zijn we nog niet veel tegengekomen. Wel uiteraard de 3D-poppetjes in kleur die je op een gegeven moment zelfs bij de HEMA kon bestellen.

Maar, door een samenwerkingsverband tussen Body Labs uit New York en ontwerpbureau Voodoo Manufacturing is dit mogelijk. Dit kon al langer maar, meestal kostte dit rond de $30,000. Dus voor de consument niet echt interessant. Voodoo Manufacturing kwam tot de conclusie dat ze in samenwerking met Body Labs dit bedrag voor een selfie drastisch naar beneden kunnen brengen naar rond de $3000,-.

3D paspop 4

Het begint allemaal met een 3D body scan. Er zijn vele 3D scanners en bodyscanners, maar wat ze gemeen hebben is dat ze een puntenwolk genereren, wat weer een digitale representatie is van het object of lichaam dat is gescand. Zoals een camera licht en data van kleuren per pixel bewaart, verzamelt de 3D-scanner de XYZ-coordination van de fysieke punten in de driedimensionale ruimte. 3D-scans zijn vaak rommelig of bevatten gaten door ontbrekende onderdelen. Maar de computer snapt vaak ook niks van het object in de scan. Het ziet slechts een collectie aan 3D-punten terwijl wij toch echt een menselijk lichaam met armen en benen zien.

Daarom komt de expertise van Body Labs de hoek omkijken. Body Labs zet de collectie van 3D-punten om in iets wat de computer wel ervaart als een menselijk lichaam door gebruik te maken van hun statistische model. Dit model bestaat uit een gigantische database van menselijke vormen en poses. Deze combinatie van de scan en het statistische model resulteert in een ‘body model’.

3D papsop 3

3D paspop

Een ‘body model’ is een compleet model en exacte kopie van het lichaam dat gescand is zonder de ruis die normaal gesproken in een 3D-scan aanwezig is. De computersoftware herkent een menselijk lichaam en kan het lichaam interpreteren en zodoende elke (pas)vorm laten aannemen.

Je kunt je voorstellen dat dit handig is handig allerlei verschillende digitale toepassingen voor verschillende industrieën. Zoals de mode-industrie bijvoorbeeld, waardoor je digitaal je kleding kan passen.

Maar je kunt deze full body scan uiteraard ook uitprinten. De details zoals haar en kleur zijn bijvoorbeeld niet aanwezig maar het is wel een exacte statistische kopie van jouw lichaam. Je kunt dus een paspop van jezelf op ware grootte laten printen.

3D paspop2

Bij Voodoo Manufacturing staan 150 FDM-printers van MakerBot. Het model op de foto is gesliced in 88 stukken zodat al deze afzonderlijke delen konden worden geprint op een MakerBot. In de losse stukken zitten gaten zodat de stukken met bijvoorbeeld ijzerdraad of staven als een puzzle aan elkaar kunnen worden verbonden. Omdat de 88 stukken tegelijk op 88 verschillende MakerBot printers konden worden geprint scheelde het gigantisch qua printtijd. Bovendien gebruikte Voodoo Manufacturing haar cloud-slicer. Zo hoefde ze niet alle 88 stukken afzonderlijk per stuk te sclicen en de gcode te genereren.

3d paspop 5

Binnen 24 uur was het gehele lichaam geprint. Het nam in totaal 623 printuren beslag en gebruikte 14,7 kg PLA-plastic.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Printen

2 Reacties

  1. Henny ten Pas

    6 juni 2016 op 10:02

    Volgens mij kan dat sneller en goedkoper, dat printen dan, in een SLA printer, in één geheel. Ik weet er een te staan met een bouwvolume van 2x1x1 meter.

    Reageer

    • Jeroen Veger

      6 juni 2016 op 14:36

      Klinkt goed, Henny. SLA 3D-printing is sowieso een stuk mooier en gedetailleerder.
      Wel erg breekbaar. Vraag me af of de paspop dan tegen een stootje kan. En het duurt (zolang je het model in één keer print) ook een stuk langer. Ben erg benieuwd hoeveel het onder de $3000,- dollar komt 🙂

      Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…