Home 3D-Innovation 3D-geprinte organen die elektriciteit opwekken

3D-geprinte organen die elektriciteit opwekken

4 min lezen
1

Ozbolat-3d-printing-organ-electricity-1

Wetenschappers voorspellen dat als 3D-printing-technologie volwassen wordt, we op een dag gewoon gehele vervangende menselijke organen kunnen gaan printen, vers van de pers en klaar voor transplantatie. Maar dr. Ibrahim Ozbolat, co-directeur van de Universiteit van Advanced Manufacturing Technology Group Iowa, gaat nog een stapje verder en zegt dat we uiteindelijk een orgaan zullen bioprinten dat elektriciteit kan opwekken in het lichaam.

In een recent interview met Caroline Modarressy-Tehrani van Huffington Post live vertelt Ozbolat over hoe ver af we zijn van de mogelijkheid om nieuwe organen te creëren die elektriciteit opwekken.

Ozbolat zei dat terwijl wetenschappers zich richten op het creëren van organen die niet-functionerende organen vervangen, er ook zijn die zich richten op een ander interessant gebied, namelijk is om een ​​”geheel nieuw orgaan” te ontwikkelen dat van nature niet bestaat in het menselijk lichaam, maar kan worden getransplanteerd “ter bevordering van de functionaliteit van het menselijk lichaam.”

bio-ink-3d-printer-3 bio-ink-3d-printer-2

“Zo kun je bijvoorbeeld een orgaan creëren dat elektriciteit kan opwekken in het lichaam.” vertelde Ozbolat aan Huffington Post Live.

Ozbolat verklaart dit sci-fi-achtig-klinkende idee nader.

“Voor gecompliceerde organen – bijvoorbeeld als het hart ermee ophoudt – heb je een pacemaker nodig. De pacemaker werkt met batterijen, en wanneer de batterij moet worden vervangen, is een operatie nodig,” zei hij. In plaats van deze procedure kunnen wetenschappers “een orgaan creëren dat deel zal uitmaken van het menselijk lichaam en elektriciteit zal genereren waarop het hart kan draaien”.

Bekijk het complete Huffington Post live gesprek over bioprinting van organen hieronder.

Ozbolat leidt een team van studenten en onderzoekers van de UI’s Center for Computer Aided Design, dat met behulp van 3D-printtechnologie de mogelijkheden van het printen van menselijk weefsel onderzoekt.

“We gebruiken levende cellen als ons basismateriaal om iets in 3D te bouwen,” zei Ozbolat. Zij vervangen de kunststof filament met levende weefsels en printen ze laag voor laag om bloedvaten te maken en nog ingewikkelder vasculaire netwerken.

Hoewel het misschien futuristisch klinkt, is hun doel op lange termijn het produceren van functionerende menselijke organen (in de komende 10 jaar). Op dit moment zijn ze bezig met bio-printing als een remedie voor diabetes. “Een van de meest veelbelovende onderzoeksactiviteiten is het bioprinten van een glucose-gevoelige alvleesklier die kan worden gekweekt in een lab en overal in het lichaam getransplanteerd om het glucosegehalte van het bloed te reguleren,” zegt Ozbolat.

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Innovation

Één reactie

  1. […] gebied van bioprinting research. Dit vindt hoofdzakelijk plaats in de VS (3D-geprint vlees en leer, organen, bacteriën). Maar ook in Rusland vinden doorbraken plaats. Het bedrijf 3D Bioprinting Solutions […]

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …