Home Uncategorized 3D-geprinte koffiekop laat astronauten eindelijk koffie drinken

3D-geprinte koffiekop laat astronauten eindelijk koffie drinken

4 min lezen
0

Koffie is een ongelooflijk populair drankje. De wereldconsumptie is nu al gigantisch en blijft nog steeds elk jaar toenemen. Ikzelf drink het nooit, maar ik kan me voorstellen dat als je gewend bent het elke dag te drinken, het moeilijk is om zonder te moeten.

Precies dat is het geval in het International Space Station, waar mensen vaak maandenlang alleen maar oploskoffie kunnen drinken. Dit schijnt volgens koffiedrinkers een probleem te zijn. Ik ken in elk geval genoeg mensen die helemaal uit hun stekker gaan als ze geen verse koffie maar instant koffie krijgen.

3dp_spacecoffee_test_liquid-e1456869601160

Maar op zich is het logisch dat verse koffie verboden is aan boord van het ISS omdat het waarschijnlijk geen goed idee is zoiets te brouwen in een gewichtloze omgeving. Vloeistoffen in de ruimte gedragen zich onvoorspelbaar en kunnen rondvliegen in alle richtingen als ze niet goed gevangen worden. Regelmatige, ongecontroleerde vloeistoffen zijn op zichzelf al riskant, want er is een zeer reëel gevaar voor de veiligheid als water in contact komt met gevoelige apparatuur, maar stel je eens voor dat er vloeibare bollen gloeiendhete koffie rondvliegen… Het is al moeilijk genoeg om te bewegen zonder zwaartekracht, laat staan ​​terwijl je kokendhete ballen koffie moet ontwijken.

3dp_spacecoffee_brewing_coffee

Maar astronaut Kjell Lindgren miste een echt goede kop koffie, dus hij was blij toen hij de kans kreeg om vers gezette koffie realiseren voor op het ISS. Door het maken van kleine aanpassingen aan een ​​3D-geprinte espressobeker kreeg zijn verse kopje koffie en wist hij bovendien bij te dragen aan een onderzoeksproject. Drew Wollman en zijn professor Mark Weislogel ontwikkelden een capillair drinkkopje door de manier waarop vloeistoffen zich gedragen in gewichtloze omgevingen te bestuderen.

3dp_mis_iss-e1439249692263

Een van de vele lopende onderzoeksprojecten aan boord van het International Space Station is de studie van het beheersen van vloeistoffen. Het gaat niet alleen over water; het station maakt gebruik van vloeibare brandstoffen, koelmiddelen en natuurlijk dranken, en elke vloeistof brengt unieke uitdagingen met zich mee. Het koffieproject is hier slechts een voorbeeld van, maar wel een die tot de verbeelding spreekt.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in Uncategorized

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …