Home 3D-Lifestyle 3D-geprinte GPS-tracker voor mensen met ziekte van Alzheimer

3D-geprinte GPS-tracker voor mensen met ziekte van Alzheimer

6 min lezen
0

Iedereen die de hartverscheurende mentale achteruitgang van een geliefde die lijdt aan de ziekte van Alzheimer heeft meegemaakt, begrijpt de urgentie en het belang van het nemen van voorzorgsmaatregelen om de veiligheid van de persoon te verzekeren. Naarmate de ziekte voortschrijdt, ervaren mensen met Alzheimer progressief geheugenverlies en voorts ook verlies van andere intellectuele capaciteiten. Veel patiënten hebben de neiging weg te lopen van veilige en vertrouwde plaatsen, die hun toch plotseling vreemd voor kunnen komen.

Instructables-inzender Logan Prasser creëerde een GPS-tracker, samen met Sean Halloran, Engineer bij TTX bedrijf, en Gvozden Suvajlo een student aan de Northern Illinois University. Het apparaat kan de bewegingen van een persoon volgen, en een waarschuwing sturen wanneer ze een vooraf opgegeven zone verlaten.

Het kleine apparaat kan in de zak van de patiënt worden geplaatst door een verzorgende, die zijn of haar bewegingen kan controleren zonder gedwongen te zijn voortdurend in nauw contact te blijven. Het behoeft wellicht geen betoog dat zo’n relatief eenvoudig apparaat de levenskwaliteit van zowel mensen die lijden aan Alzheimer als van hun belangrijkste verzorgenden kan verbeteren.

gps-components-576x1024

Prasser, die woont in Wisconsin en werkt bij Hydrite Chemical Company, legt uit dat er weliswaar reeds vergelijkbare toestellen op de markt zijn, de meeste vrij ingewikkeld zijn. Dat van hem is niet alleen gemakkelijker te gebruiken, maar ook vrij eenvoudig om te maken. Zijn GPS-tracker gebruikt een microcontroller, GPS- en mobiele modules en batterijen, die zijn ondergebracht in een 3D geprint case. Hij heeft de microcontroller zo geprogrammeerd dat deze kan communiceren met zowel de mobiele als de GPS-modules. Wanneer de GPS-module niet binnen een bepaalde grens is, stuurt het apparaat een SMS-alert.

Om de GPS-tracker te produceren, heb je de volgende componenten nodig:

  • Arduino Micro
  • GPS breakout board
  • Adafruit FONA board
  • GPS-antenne
  • 9V batterij (en 3,7V batterij 500mAh of meer)
  • Pin headers
  • Vrouwelijk-naar-vrouwelijk jumper draden
  • 4 #6-32 schroeven van 2″ lengte, plus 4 moeren, 6 2.5mm bij 9mm machineschroeven, 6 2.5mm moeren en 2 2mm schroeven en 2 2mm moeren
  • 1 sterke pin van 1/4″ diameter

De behuizing zul je moeten 3D-printen. Prasser ontwierp de vijf stukken in SolidWorks en heeft de bestanden ter beschikking gesteld, waarbij hij de gebruikers oproept de ontwerpen aan te passen als dat nodig is voor het gebruik ervan. Prasser suggereert verder dat je een zonnecel toevoegt voor het opladen van de 3,7V-batterij en het gebruik van zonnepanelen, maar dat is een optionele stap.

wi

Op de Instructables-pagina voor zijn GPS-tracker geeft Prasser extra ondersteuning bij de Arduino-codering en de bedrading. Hij voegde een knop en LED toe aan zijn apparaat, maar deze stap is niet nodig – “het zijn wel leuke features,” voegde hij eraan toe. De laatste stap in het proces is om eventuele wijzigingen die je aanbrengt in het apparaat te delen zodat andere makers en Prasser daar zelf ook van kunnen profiteren evenals hun dierbaren die te kampen hebben met de ziekte van Alzheimer en dementie.

Prasser’s hoop is om uiteindelijk een vergelijkbaar apparaatje te ontwerpen dat kleinere componenten gebruikt om zo de grootte te reduceren, waardoor het nóg draagbaarder wordt.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …