Home 3D-Science 3D-geprint zenuwweefsel volgende stap in bioprinting

3D-geprint zenuwweefsel volgende stap in bioprinting

2 min lezen
0

3D-bioprinting staat nog maar helemaal aan het begin van wat er allemaal gaat kunnen, maar onderzoekers aan de Michigan Technological University zoeken al naar bio-inkten die geschikt zijn als basismateriaal voor het maken van 3D-geprint weefsel.

nerve5

Nog specifieker gaat het hier om zenuwweefsel. Zenuwen zijn gebaseerd op elektrische impulsen. Grafeen is een van de materialen waar ze naar kijken, waar ook anderen in de 3D-printwereld veel naar kijken als basisbouwstof. Grafeen heeft ook zeer goede elektrische geleidende eigenschappen.

nerve3

De hoop is dat ze ooit patiënten met ruggengraatletsel kunnen helpen. We worden geboren met alle zenuwcellen die we in ons leven zullen hebben en beschadigde cellen herstellen moeizaam. Het zou dus mooi zijn als we nieuwe kunnen maken.

nerve4

Op dit moment gebruiken de onderzoekers een systeem met naalden om kleine stukjes weefsel te bouwen die langzaam, laag voor laag gemaakt worden van een rood, dik, stroperig polymeermateriaal.

nerve2

Er zijn nog geen standaarden, dus de onderzoekers bevinden zich compleet in het donker en moeten via trial en error erachter zien te komen welk materieel, software en materialen (en welke interacties er tussen die factoren optimaal zijn) zullen werken. Ze reizen naar het onbekende, zonder kaarten. Een opwindend avontuur dus, een echte ontdekkingsreis.

nerve2 nerve1

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …