Home 3D-Printen 3D-geprint turbine toont belofte voor duurzame waterkracht

3D-geprint turbine toont belofte voor duurzame waterkracht

5 min lezen
0

Nu de opwarming van de aarde steeds meer een nijpende situatie begint te worden voor de wereldbevolking, beginnen keuzes voor duurzame energie met een lage milieu-impact aan belang te winnen. Gebieden zoals windenergie en zonne-energie hebben ons voorzien van mogelijkheden om gebruik te maken van onze natuurlijke hulpbronnen zonder deze uit te putten en nu, met vernieuwers als Ted Christopher van Verterra Energy Inc., kunnen we zelfs de kracht van water op kleine schaal gebruiken, zonder milieuonvriendelijke dammen te hoeven bouwen.

lulz5

Christopher, die in 2010 in Minneapolis het bedrijf Verterra Energy Inc op heeft gericht, werkt al jaren aan een prototype voor een turbine die elektriciteit kan genereren in rivieren, zonder een negatieve invloed te hebben op de omgevingen waar ze in geplaatst worden. Natuurlijk, Verterra Energy is niet het enige bedrijf dat werkzaam is binnen het gebied van hydrokinetische energie, maar het heeft wel een geheel nieuw en innovatief ontwerp voor de waterturbine ontwikkeld, gemaakt met behulp van 3D-printing.

verterra1

Het waterturbinesysteem, genaamd Volturnus, werkt op basis van een horizontaal ontwerp dat energie opwekt, terwijl het ook ongewenste elementen uit de rivier vuil zoals rotsen, planten of boomstammen wegleidt. De turbines, opgesteld in sets van 5, de zogenaamde V-Pods, zitten onder het wateroppervlak in de stromende watermassa’s, houden zich op subtiele en stille wijze bezig met het opnemen van energie uit het water, genoeg om 40 huishoudens te voorzien van stroom. De technologie kan ook een grote invloed gaan hebben op gemeenschappen en gebieden die weinig toegang hebben tot energie, maar wel een stromend waterlichaam in de buurt hebben.

verterra5

“In eerste instantie gaat Volturnus de grootste impact krijgen in de gebieden die net beginnen te ontwikkelen of die geen elektriciteit of infrastructuur hebben,” legt Christopher uit. “We gaan in staat zijn om deze gebieden te betreden en letterlijk in een dag voor elkaar te krijgen dat ze gezuiverd water hebben; ze gaan elektriciteit voor bijvoorbeeld mobiele-telefoontorens krijgen of voor internet en computers en koelkasten en LED-verlichting.”

lulz4-768x1024

Tot nu toe heeft Verterra zijn 3D-geprinte prototype in de lokale waterwegen getest en is nu op zoek naar meer investeringen om hun innovatieve systeem om te zetten in een commercieel levensvatbaar product. Het bedrijf hoopt dat het met het juiste investeringskapitaal in staat zal zijn om haar product op de markt brengen in minder dan twee jaar.

verterra6

Christopher is dankbaar voor de kansen die 3D-printtechnologie zijn startup gegeven heeft. Hij legt uit: “Het is een geweldige opwindende nieuwe wereld nu met de 3D-printers, die ons gewoon de macht geven om deze onderdelen en prototypes te maken. Wat zo cool is aan 3D-printers is dat we terug aan het keren zijn bij de Amerikaanse geest van het daadwerkelijk maken van dingen en het weer innoveren… Als je erover kunt dromen en het kan ontwerpen, kun je het eindproduct tegenwoordig ook weer maken.”

lulz3-768x1024 lulz1-300x208 verterra3 verterra2

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Printen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …