Home 3D-Science 3D-geprint trommelvlies klinkt beter dan donorweefsel

3D-geprint trommelvlies klinkt beter dan donorweefsel

4 min lezen
0

Een geperforeerd of gescheurd trommelvlies is vervelend, al herstelt het normaal gesproken (afhankelijk van de grootte van de scheur) vanzelf. In sommige gevallen is het na zes maanden nog steeds niet hersteld en moet een chirurg dit operatief doen.

Door harde knallen, drukveranderingen, oorontsteking, een klap op het oor en zelfs wattenstaafjes kan het trommelvlies geperforeerd raken.

Als er een gaatje (perforatie) in het dunne trommelvlies is ontstaan, is er minder trommelvlies over om het geluid op te vangen. Zo ontstaat gehoorverlies. Tevens kan bij een gaatje in het trommelvlies zwem-, bad- of douchewater direct in het middenoor lopen en daar een ontsteking veroorzaken. De reden om een perforatie te laten sluiten kan dus zowel de klacht van het gehoorverlies zijn als de wens weer onbekommerd te kunnen baden en zwemmen.

Operatietechniek
De KNO-arts kan via de gehoorgang of achter de oorschelp langs het trommelvlies benaderen, waarna onder microscopisch zicht het gat wordt gesloten. Veelal zal de KNO-arts hierbij gebruik maken van eigen weefsel. Dit kan fascie (het peeslaagje om elke spier) zijn van een spier boven of achter de oorschelp of kraakbeenvlies uit de oorschelp. Sommige KNO-artsen gebruiken een kunststofmateriaal. (Bron: kno.nl)

oor_schuimpje

Vandaag werd een onderzoek gepubliceerd door een gezamenlijk onderzoeksteam van de volgende universiteiten: de Universiteit van Pisa (Italië), Universiteit Twente, de Universiteit van Maastricht, en de Biorobotics Institute, Scuola Superiore Sant’Anna, Pontedera (Italië).

Omdat het trommelvlies een uniek weefsel in het menselijk lichaam is, blijft een reconstructie via een operatie met donorweefsel niet optimaal. De geluidsreceptie daarna zal altijd minder zijn dan dat voorheen het geval was. Via 3D-printing is hier nu een oplossing voor.

Door het maken van steigers (zoals ook beschreven in eerdere artikelen over kraakbeen en bot printen) van copolymeren die goedgekeurd zijn voor gebruik in het menselijk lichaam, kan de celgroei van 3D-geprint weefsel gevormd en gestuurd worden.

Het trommelvlies heeft een complexe structuur met collageenvezels die precies goed opgesteld staan om te reageren op geluidsgolven. Die structuur is nu repliceerbaar via 3D-printing door steigers te maken en die te combineren met stamcellen die samen uitgroeien tot een vervangend weefsel dat uniek is voor de ontvanger ervan, de patiënt.

Klinkt goed!

Inwendige oor

Schematisch oor met:
1. gehoorgang
2. trommelvlies
3. hamer
4. aambeeld
5. stijgbeugel
6. middenoor
7. evenwichtsorgaan
8. buis van Eustachius
9. slakkenhuis
10. evenwichtszenuw
11. aangezichtszenuw
12. gehoorzenuw

Bron: kno.nl

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …