Home 3D-Innovation 3D-geprint huis met bijzondere en organische vormen nu in testfase

3D-geprint huis met bijzondere en organische vormen nu in testfase

4 min lezen
0

De winnaar van de Freeform Home Design Challenge gaat nu beginnen met de testfase van haar revolutionaire 3D-geprinte huis. De ontwerpwedstrijd daagde architecten, ontwerpers, ingenieurs en kunstenaars in de hele wereld uit om mee te onderzoeken hoe 3D-printtechnologieën onze levens en gebouwde omgeving kunnen verbeteren. WATG won omdat ze het beste antwoord hadden op de vraag hoe een eensgezinswoning eruit zou moeten zien die traditionele architecturale esthetica, ergonomieën, bouw, bouwsystemen en structuren op zijn kop zou zetten.

De eis was dat het huis klein moest zijn maar wel een keuken, badkamer, woongedeelte en slaapgedeelte zou bevatten. Curve Appeal past zich erg goed aan aan de omgevingsfactoren, versterkt de mogelijkheden van celproductie (een autonoom productieproces dat een integraal deel uitmaakt van het lean manufacturing principe. Het is een mengvorm van een serie- en een continue productie. Bron: Wikipedia) en maakt gebruik van economische bouwmethoden.

Het ontwerp van het huis bestaat uit twee hoofdcomponenten: een binnenkern en een buitenschil. Het zeer open interieur dat veel lichtinval kent beschermt de bewoners van de elementen dankzij slimme technieken maar sluit ze niet af van de natuur en de buitenruimtes. De buitenschil is afgeleid van simpele maar slim berekende vormen die goed opgaan in de omgeving waardoor het huis een organische indruk geeft.

Het huis moet komen te staan in Chattanooga, Tennessee. Door de moderne en slimme passieve mechanische systemen kan het huis gemakkelijk energieneutraal zijn.

Momenteel vinden tests plaats met materialen die nodig zijn voor brandveiligheid, structuursterkte, en ondergronden. Ook wordt er gewerkt aan testprints voor balken en muurdelen om te kunnen beoordelen hoe veel belasting en krachten deze structuren aankunnen.

De reden dat veel mensen gruwen van moderne architectuur is dat de gebouwen vaak kil, emotieloos, saai, grauw en onpersoonlijk overkomen. Dat hoeft echter niet zo te zijn, want moderne architectuur kan ook speels, warm, kleurrijk, gepassioneerd, persoonlijk en spannend zijn. Denk maar eens aan Gaudí of andere vertegenwoordigers van het Modernisme.

Dit huis heeft de potentie om, in eerste instantie voor high end consumenten, persoonlijke en aantrekkelijke designs voor huizen mogelijk te maken. Naarmate de productie sneller, makkelijker en goedkoper wordt, gaan dergelijke constructies ook binnen het bereik van mensen met een kleinere portemonnee komen.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …