Home 3D-Science 3D-bioprinter maakt menselijke oor-, bot- en spierweefsels

3D-bioprinter maakt menselijke oor-, bot- en spierweefsels

3 min lezen
0

Dat ze bij het Wake Forest Baptist Medical Center vergevorderd zijn op het gebied van 3D-bioprinting is iets waar we al eerder over schreven. De wetenschappers aldaar komen nu weer met iets nieuws; een 3D-bioprinter die in staat is om menselijke weefselconstructies te printen zoals kraakbeen, botten en spieren.

wakeforest1

De 3D-geprinte constructies zijn gemaakt met hun Integrated Tissue-Organ Printer (ITOP) en zijn reeds in dieren geïmplanteerd. De resultaten waren veelbelovend en toonden aan dat de structuren de sterkte, grootte en functionaliteiten kunnen hebben voor gebruik in mensen. De grootste uitdaging met de 3D-bioprinter op dit moment is om structuren te produceren die stabiel genoeg zijn voor implantatie.

wakeforest3

Tijdens het proces worden hydrogels met cellen erin en bioafbreekbare polymeren in patronen gebaseerd op computerdata geprint voordat ze worden bedenkt met een laagje tijdelijke polymeren als buitenwand. Dit leidt tot een stabiele, implanteerbare structuur die in potentie gebruikt kan worden voor klinische toepassingen. Terwijl de polymeren langzaam afgebroken worden, zorgt de ondersteuning van de structuur ervoor dat deze zijn vorm behoudt totdat de cellen zich hebben gereorganiseerd.

wakeforest2

Deze nieuwe weefsel- en organenprinter is een belangrijke stap voorwaarts voor de zoektocht naar een methode om nieuw weefsel voor patiënten te maken. Op termijn kan deze technologie gebruikt worden om levende weefsel- en orgaanstructuren te printen voor operatieve implantatie. De eerste prototypes uit de 3D-bioprinter die in muizen en ratten zijn geïmplanteerd hielden hun vorm en kregen na twee maanden ook bloedvaten.

3D-bioprinting_tissue

Het geïmplanteerde spierweefsel was robuust genoeg om zijn structuur te behouden, raakte binnen twee weken doorbloed en aangesloten op zenuwen. De kaakbotfragmenten die uit menselijke stamcellen geprint werden waren na vijf maanden ook doorbloed.

wakeforest4

“Onze resultaten tonen aan dat de bio-inktcombinatie die we gebruikt hebben in combinatie met de microkanalen de juiste omgeving verschaffen om de cellen in leven te houden en cel- en weefselgroei te ondersteunen,” aldus de onderzoekers.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …