Home 3D-Printen 3D-betonprinting robot moet talloze wc’s in India gaan neerzetten

3D-betonprinting robot moet talloze wc’s in India gaan neerzetten

4 min lezen
1

Meer en meer bedrijven beginnen te beseffen dat 3D-betonprinting op langere termijn de potentie heeft om een goedkope en snelle oplossing te worden in de bouw. Vandaag is 3D-betonprinting nog experimenteel en zoals alles in de vroegste fase, is het dan nog duurder dan bestaande oplossingen. Maar door ermee te experimenteren, de snelheid te verbeteren, de kosten omlaag te brengen en de kwaliteit te verbeteren, komt het omslagpunt dichterbij.

Op termijn zal 3D-betonprinting synoniem staan voor robotarmen die op grote schaal grote objecten kunnen 3D-printen, met weinig handmatige arbeid en 24 uur per dag.

Tot op heden wordt de technologie vooral gebruikt voor het maken van gebouwen en infrastructurele objecten. Het bedrijf Hamilton Labs in Singapore probeert daar nu verandering in te brengen. Door atypische 3D-printrobotarmen in te zetten gaat het bedrijf voor een onconventioneel project: 3D-geprinte wc’s.

Wat hier het directe nut van is, zal niet direct dagen bij degenen die gewend zijn aan wc’s op alle plekken waar we komen in ons dagelijks leven: thuis, werk, school, openbare plekken, noem maar op. Maar in India is de schaarsheid van wc’s een nationaal probleem. Volgens Unicef doen zo’n 524 miljoen mensen, ongeveer de helft van de bevolking van India, haar behoefte in het openbaar. Dit leidt tot een groot aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van slechte hygiëne. De regering onderneemt nu actie. In 2019 moet India een land zijn waar openlijke behoeftedoening geen rol meer speelt.

Hiervoor heeft het land meer dan 100 miljoen wc’s nodig. Tot nu toe zijn er ongeveer 60 miljoen gebouwd, maar 2019 is inmiddels minder dan een jaar weg… Er is dus haast geboden en haast vraagt om snelle, out-of-the-box-methodes. Hamilton Labs werkt samen met de National University of Singapore Centre for Additive Manufacturing (AM.NUS) dat weer deel uitmaakt van het National Additive Manufacturing Innovation Cluster (NAMIC). Ze gaan een 3D-robotprinter neerzetten die snel, mooie en comfortabele wc’s kan bouwen.

Een cement, gebaseerd op gerecyclede vliegas (as die bij de verbranding van onder andere steenkool meegaat met de rookgassen), zal gebruikt worden als het bouwmateriaal voor de wc’s. Het project gaat eind van deze maand van start.

Een mooie toepassing, maar er zal hard doorgeprint moeten worden, want volgens onze berekeningen kan 1 3D-betonprinter van Hamilton (ervan uitgaande dat hij 1 toiletgebouwtje per uur 3D-print) dit jaar nog een kleine 8.000 toiletgebouwen printen. Een hogere 3D-printcapaciteit in de vorm van meer 3D-printers lijkt dan ook noodzakelijk.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Printen

Één reactie

 1. Bart

  2 februari 2018 op 13:36

  Dit is eigenlijk het beste voorbeeld van 3D geprintte huizen
  https://www.youtube.com/watch?v=GUdnrtnjT5Q
  en dat dan ook nog eens bij lage temperaturen

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …