Home 3D-Lifestyle 3D-geprinte modulaire huizen van PassivDom zet je overal neer

3D-geprinte modulaire huizen van PassivDom zet je overal neer

6 min lezen
0

Wij van 3Dprint Magazine zijn stiekem een beetje verliefd geworden op de Oekraïense startup PassivDom dat kleine modulaire huizen 3D-print die gemakkelijk overal heen kunnen worden vervoerd en geïnstalleerd. Een PassivDom-huis kan zelfs midden in het bos of op de hei worden neergezet, letterlijk een hutje op de hei dus. Het is geen blokhut, want een PassivDom is een volledig autonoom, autarkisch, slim huis dat volledig op zonne-energie loopt.

Het heeft zelfs zijn eigen wateropslagsysteem zodat je volledig off the grid kunt leven, zonder gas-, licht- en waterrekening. Dankzij de geavanceerde materialen en isolatie is een PassivDom huis in staat om perfect warm te blijven in de winter en koel in de zomer, zelfs met grote ramen. Haar modulaire constructie zorgt ervoor dat je een huis kunt bouwen dat zo klein of groot is als je zelf wilt en het is allemaal prefab. Volgens het bedrijf kun je een huis kopen in de ochtend en ’s avonds al verhuizen. Chill toch?

“Het raamwerk van het huis wordt 3D-geprint als een enkele component, vervaardigd op een gemechaniseerde wijze. Dit frame wordt 3D-geprint met behulp van industriële 7-assige robots. Het huisframe bestaat uit wanden, vloer en dak. Zo 3D-printen we de hele basis van het huis in één cyclus. Het is het voornaamste verschil tussen onze technologie en andere 3D-printing bouwbedrijven: robots 3D-printen niet alleen de muren, maar het hele huis,” aldus PassivDom’s PR-Manager, Maria Sorokina.

“We maken gebruik van carbon fiber, polyurethaan, basalt, harsen en glasvezel voor het 3D-printen. In de eerste stap, mengen robots componenten composiet met hoge thermische en resistente eigenschappen. Dat is hoe we extreem duurzame constructies krijgen en tegelijkertijd maximale warmte. De composiet wordt laagsgewijs geëxtrudeerd zoals bij een ‘gewone’ 3D-printer.”

Volgens PassivDom kan er ook niet ingebroken worden in het huis dankzij het geharde glas, de aluminium ramen en deuren en een frame dat zes keer zo sterk is als staal. Je kunt bij je huis zelfs een speciaal “zombie apocalypse” pakket kopen met gewapende, kogelwerende ramen, extra opslag voor toiletpapier, een een cirkelvormig perimeter alarmsysteem en een bijbel. Oh ja en er zit ook nog een “not in my backyard” pakket bij met extra verzekering en een replica van een Kalashnikov. LOL.

Er zijn drie hoofdopties.

  • Voor €29.900 heb je een instapmodelletje met ingebouwde elektra, verwarming en ventilatie, maar geen meubels, apparaten of keuken en badkamer.
  • Voor €39.900 heb je de standaardmodule waar wél al die elementen in zitten alsmede een alarmsysteem en cloudbased video surveillance. Dit huis moet echter nog wel worden aangesloten op energie, water en riolering, dus je bent niet off the grid.
  • Je voelt hem al aankomen, de optie die je moet nemen is optie drie, de Autonomous optie. Deze kost €59.900 en is compleet autarkisch en op op zonne-energie, heeft alle apparaten en energiesystemen die door je smartphone kunnen worden aangestuurd.


Het product is nu nog niet verkrijgbaar maar en zijn wel al testmodules. Ik kan niet wachten eerlijk gezegd. Kom maar op. Overal je huis neerzetten is ideaal voor iemand zoals ik en mijn toekomstige vriendin. Ok, de module voor op de maan en Mars waar het bedrijf ook aan zegt te werken misschien niet, want ik heb wel graag mooie natuur en/of mensen om me heen. Maar er zijn vast zat avonturiers en scifi-nerds die het juist een pré vinden als er geen mensen of natuur zijn.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …