Home 3D-Science Ziekenhuis bespaart £20.000 per operatie dankzij 3D-printing

Ziekenhuis bespaart £20.000 per operatie dankzij 3D-printing

3 min lezen
0

In Birmingham, Engeland, doen chirurgen in het Queen Elizabeth Hospital ingrijpende reconstructies van het gezicht om misvormingen van het gelaat zo goed mogelijk te corrigeren. Veel patiënten hebben ongelukken gehad of zijn geopereerd geweest aan kankers waardoor hun gezicht er drastisch misvormd uitziet. Dankzij 3D-printing bespaart het ziekenhuis nu £5.000 per uur bij deze operaties.

Het ziekenhuis maakte al langer gebruik van 3D-printingtechnologie om modellen te maken voor zowel de preparatie voor complexe chirurgische interventies als voor de uitvoering ervan. Specifiek voor de afdeling Maxillofaciale chirurgie kwam dat neer op het meer zekerheid verkrijgen of chirurgische platen die de gezichtsbotten op hun plaats moeten houden ook exact passen. Door een replica van de anatomie van de patiënt te 3D-printen kan men deze platen alvast voorbuigen in het laboratorium. Op die manier is men veel beter voorbereid als de operatie begint en hoeft dat niet meer te gebeuren als de patiënt op de operatietafel ligt.

Het ziekenhuis heeft al zo veel geprobeerd en zulke goede resultaten behaald met 3D-printing dat het nu groen licht kreeg om zelf 3D-printers in huis te halen. Ze werken met machines van Stratasys waarmee ze exacte 3D-geprinte modellen produceren van de anatomie van de patiënt waarmee ze de snijlijnen voor de operatie kunnen ontwikkelen. Dankzij levensechte modellen besparen ze drie a vier uur per operatie, hetgeen neerkomt om tegen de £20.000 per operatie.

Niet alleen wordt er bespaard op de hoeveelheid operatietijd – hetgeen ook gunstig is voor het herstel van de patiënt -, maar ook wordt de tijd die nodig is voor het plannen van de operatie met tot wel 93% teruggebracht.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …