Home 3D-Printen Zelfs onderzeeërs schakelen over op 3D-geprinte onderdelen

Zelfs onderzeeërs schakelen over op 3D-geprinte onderdelen

4 min lezen
0

Spannend toch? Want je wil niet dat je onderzeeër diep onder de zeespiegel ineens door te hoge druk te kampen krijgt met 3D-geprinte onderdelen die ontploffen waarna je naar de bodem zakt. Het gebruiken van 3D-geprinte onderdelen bleek echter geen probleem voor de AUV-onderzeeër van International Submarine Engineering (ISE), die het onderdeel gecertificeerd hebben gekregen.

In samenwerking met additive manufacturing-bedrijf Sciaky – uit Chicago – is ISE er in geslaagd om een belangrijk onderdeel voor hun submarine geleverd te krijgen nadat bestaande leveranciers hiertoe niet in staat bleken met conventionele productiemethoden. Hiermee is Sciaky het enige bedrijf ter wereld dat onderdelen goedgekeurd heeft gekregen voor gebruik aan land, op zee, in de lucht en in de ruimte.

De ISE maken op afstand bestuurbare autonome voertuigen. Dit soort voertuigen worden bijvoorbeeld door oliemaatschappijen gebruikt om onder water allerlei verkenningen te doen in de zoektocht naar onontdekte olievelden. Dergelijke onderwaterdrones opereren autonoom en kunnen op een onafhankelijk missie en zoektocht gaan die soms wel weken of maanden duurt.

Andere van dergelijke voertuigen worden ingezet om de oceaanbodem in kaart te brengen. Dit is veel goedkoper dan een onderzeeboot in te zetten met een bemanning. Tevens is dit vaak de enige optie in gebieden die ontoegankelijk of onveilig zijn.

Sciaky maakt gebruik van de EBAM 3D-printtechnologie. EBAM, hetgeen staat voor Electron Beam Additive Manufacturing, is een technologie waarbij een lasmachine op een bewegingstafel wordt gezet en een onderdeel 3D-print. De technologie kan ook bovenop bestaande materialen printen, waarmee ook versleten onderdelen kunnen worden vernieuwd. Hiermee worden ook de grootste metalen onderdelen ter wereld gemaakt, soms wel vijf meter lang. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan voor raketmotoren, delen van vliegtuigvleugels en andere auto- en ruimtevaartonderdelen.

Dit wordt tot nu toe vooral gebruikt door defensie en daar doet Sciaky dan ook weinig mededelingen over. In onderstaande video kun je meer zien over hoe het werkt.

De 3D-geprinte onderdelen voor de onderzeeboot spitsen zich tot op heden toe op ballast tanks. Met 3D-printing gaat de productie twee keer zo snel, daarnaast zijn er nog tal van voordelen ten opzichte van bestaande productiemethoden. Deze ballast tank gaat ingezet worden voor de exploratie van Antarctica.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Printen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …