Home 3D-Science Witte pelikaan krijgt nieuwe snavel dankzij 3D-printing

Witte pelikaan krijgt nieuwe snavel dankzij 3D-printing

4 min lezen
0

3D-geprinte protheses beginnen steeds meer een plek te veroveren in de medische wereld. Op deze site heb je al veel kunnen lezen over mensen en dieren die geholpen konden worden door een op maat gemaakte prothese die anders niet of niet betaalbaar gemaakt had kunnen worden.

pelican2

In de Dalian Forest Zoo hebben de medewerkers een manier gevonden om een prachtige witte pelikaan een kans op doorleven te geven dankzij 3D-printing. In mei ontdekte ze dat een van hun twaalf pelikanen raar deed. Toen ze hem onderzochten, bleek hij zware schade aan zijn snavel te hebben.

pelican1

Dit volwassen mannetje had een gebroken snavel opgelopen tijdens een gevecht met zijn collega-mannetje-pelikanen. De snavel is van levensbelang voor een pelikaan want hij eet er zijn eten mee en behoudt er respect door van de andere pelikanen. Als de snavel niet gerepareerd zou worden, zou de vogel geïsoleerd komen te staan en bovendien uiteindelijk verhongeren.

pelican4

De oppassers besloten dat ze moesten ingrijpen en een nieuwe snavel creëren voor dit onfortuinlijke dier. De eerste poging om een nieuwe snavel te maken was met een dik soort aluminiumfolie. De eerste operatie leek een succes te zijn totdat het folie na een maand eraf viel. Bij de tweede poging werden er twee gaten in de snavel geboord en werd het aluminium er met ijzerdraad aan bevestigd. Deze methode was ook geen succes omdat de draad begon te roesten. Nu was men ervan overtuigd dat er een betere, permanentere oplossing moest komen.

pelican5

Aanvankelijk was het plan om alle resten van de snavel te verwijderen en deze te vervangen door een totaal 3D-geprinte variant, maar na zorgvuldig onderzoek besloten de artsen dat het erop leek dat de snavel langzaam terug groeide. Hierdoor besloten ze het deel van de snavel dat er nog was te behouden en een extensie te maken die zou meehelpen in het laten teruggroeien van de snavel.

pelican6

Ze maakten een mal van de snavel en tekenden het deel dat ontbrak. Dit werd geprint in een textuur en dikte die goed paste bij de echte snavel en met schroeven bevestigd aan de snavel. De vogel eet inmiddels weer zelf, voor het eerst sinds mei.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …