Home 3D-Lifestyle VMBO-leerlingen werken met 3D-printing via MaakOnderwijs

VMBO-leerlingen werken met 3D-printing via MaakOnderwijs

4 min lezen
0

“Juf wij zijn maar beroeps hoor, zo’n 3D-printer – dat snap ik niet.” Zo begon de eerste les MaakOnderwijs in de tweede klas van de afdeling ‘beroeps’ op het Sterrencollege in Haarlem. Een actieve docente handvaardigheid wilde graag met een 3D-printer op school aan de slag. Samen met de handvaardigheidsectie heeft MaakOnderwijs lessen op maat, gekoppeld aan het vak handvaardigheid ontwikkeld.

“Juf wij zijn maar beroeps.” De angst en onzekerheid die eruit sprak maakte dat we met elkaar (docenten en MaakOnderwijs) deze leerlingen graag een positieve ervaring wilden laten opdoen met lesmateriaal en opdrachten die aansloten bij deze groep. Want techniek en plezier in techniek begint met enthousiasme. Als leerlingen ook nog hun talent kunnen laten zien, dan bloeien ze op en dat is gelukt!

sterrencollege

De leerlingen leerden in een aantal lessen de beginselen van 3D. “Wat is 3D eigenlijk? En bestaat er dan ook 2D of zo? En wat kun je er mee? Hoe werkt dat tekenprogramma? Kan ik dat thuis ook doen? Mag ik het dan ook uitprinten op school?”

Niet alleen de techniek kwam aan bod maar ook het leren oplossen van problemen waar ze met elkaar tegen aan liepen en het omgaan met een tegenslag als een ontwerp niet lukte. En natuurlijk werd er samengewerkt met als positief gevolg dat wanneer leerlingen hun klasgenoten kunnen helpen, zij de kans krijgen om te excelleren.

Niet alleen de leerlingen werden steeds enthousiaster gedurende het proces. Ook Tom, de docent die uiteindelijk de verschillende klassen lesgaf, werd steeds gedrevener in het werken met de printer. “MaakOnderwijs heeft zoveel mogelijkheden – ik ga meteen weer door met een nieuwe groep”.

SONY DSC

“Juf wij zijn maar beroeps.” Zo begon deze eerste 3D-printervaring van deze leerlingen op het VMBO. En hoe eindigde de eerste lessenserie voor de vakantie. Trots op hetgeen ze met elkaar bereikt hadden “Wij zijn beroeps, wij zijn degenen die straks de beroepen gaan doen die hard nodig zijn; ook met nieuwe technologie. Wij zijn dus heel belangrijk! Echte beroeps!”

Leerlingen van het Sterrencollege bedankt voor weer een mooie ervaring!

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Kathelijn Rombaut
Toon meer in 3D-Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *