Home 3D-Printen Verenigde Naties wil dat landen meer investeren in 3D-printing

Verenigde Naties wil dat landen meer investeren in 3D-printing

4 min lezen
1

De Verenigde Naties spreekt zich af en toe uit over mondiale thema’s. Dat weten wij in Nederland maar al te goed, met de hele zwartepietendiscussie nog vers in het geheugen. De wijzen uit het oosten, dat wil zeggen, uit de wolkenkrabber aan de East River in Manhattan, hebben zich nu ook uitgesproken over 3D-printing.

Wipo-300x225

De World Intellectual Property Organization (WIPO) vertelde in haar 2015 World Intellectual Property Report dat van alle patenten die aangevraagd zijn sinds 1995 op de nieuwe gebieden van 3D-printing, robotica en nanotechnologie, een dikke 75 procent zijn aangevraagd door Japan, de VS, Duitsland, Frankrijk, Groot-Britannië en Zuid-Korea.

wipo-300x109

Hier is de WIPO niet echt blij mee, ook gezien het nieuws dat de wereldwijde economische groei achterblijft. Bij het presenteren van dit rapport, spoorde de directeur van dit instituut alle landen aan om serieuzer te investeren in industrieën die in de toekomst waarschijnlijk voor economische groei gaan zorgen.

“Juist in moeilijke tijden, moet je verder kijken dan alleen de korte termijn en budgetten reserveren voor nieuwe technologieën die voor doorbraken in de toekomst kunnen zorgen”, aldus de directeur van WIPO.

Electronic Spider

Het rapport vergelijkt 3D-printing, robotica en nanotechnologie met de meest invloedrijke technologieën uit het verleden, zoals vliegtuigen, antibiotica en halfgeleiders. Deze innovaties leidden tot enorme uitbreidingen business en tot explosieve economische groei.

De VS staat aan de top qua aangevraagde patenten, Duitsland en Japan doen het ook goed. China is echter wel op jacht naar deze landen, want sinds 2005 doen de Chinezen serieus mee op deze gebieden.

ows_137805099316050

Maar wat moet de rest van de wereld dan doen om de achterstand in te halen? Gewoon zakken geld tevoorschijn halen? Ja. Maar niet alleen dat. WIPO zegt dat een combinatie van overheidsgelden voor wetenschappelijk onderzoek, concurrerende marktkrachten die innovatie aanmoedigen, sterke, goed gereguleerde financiële markten en samenwerking tussen publieke en private sectoren de beste manier is om dit aan te vliegen.

20130403_20130403stratasys02_33

Onze overheid weet nu dus wat ze te doen staat. Investeer! In 3D-printing! Nu! Snel! Of we komen nooit uit de economische crisis en dan gaat het zwartepieten straks weer beginnen…

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Printen

Één reactie

  1. Manfred van der Voort

    15 november 2015 op 10:02

    Als we het over 3D Printing en investeren hebben, is het goed om eerst een onderscheid te maken tussen 3D Printing (consumer) en AdditiveManufacturing (business). Beide materiegebieden zijn nog steeds fors in beweging. De investeringen die gedaan worden, kan ik niet zo 1,2,3 kwantificeren, maar ik kan in NL wel een paar voorbeelden geven van interessante ontwikkelingen. Denk aan het Innovantion Center in Breda door Renishaw. Natuurlijk op iets kleinere schaal en ander gebied: 3D Print Lab in Tilburg en 3D Makers Zone in Haarlem (met de schrijver van het artikel).

    Naar mijn mening is de investering in de technologie niet het belangrijkste punt. Het gaat om investeringen in de kansrijke toepassingen ervan. De 3D Printing en AM technologie gaat zo hard dat een professional die er dagelijks mee bezig is, niet alles kan overzien en bijhouden. De werkelijke economische waarde wordt gecreëerd in het benutten van deze veelbelovende revolutionaire technologie in nieuwe fabriacage technieken, nieuwe product ontwikkel processen en daardoor nieuwe marktkansen. Een voorbeeld ervan is low volume productie van een “ding”.

    Tot nu toe heeft personaliatie en mass customization erg centraal gestaan in de consumenten sector; dit is een nieuwe markt. Maar als AM en 3D Printing leidt tot de Industrie 4.0 zoals het ook wel wordt aangeduid in Duitsland en VS, dan zien we een fabricage paradigmaverschuiving met grote economisch gevolgen (kansen maar zeker ook bedreigingen). Dat zal gebeuren als AM gaat worden geflankeerd met Smart Robots wat in hehet Nederlandse thema Smart Industry gebeurt. Smart Industry is in Nederland binnen het topsectorenbeleid en de ict-agenda als een belangrijk cross-sectoraal thema, waar serieuze investeringen plaatsvinden.

    Misschien kan de VN zich gewoon blijven bezig houden met Zwarte Piet 🙂

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …