Home 3D-Innovation Verbluffend mooie superauto dankzij 3D-printing

Verbluffend mooie superauto dankzij 3D-printing

5 min lezen
0

Versnelde innovatie en lokale, goedkope productie die op kan tegen grote gecentraliseerde bedrijven is een van de mooiste beloftes van 3D-printing. Maar velen geloven niet dat dit ook kan in de automotive industrie. Waarom? Omdat alle kleine automerken en start ups het telkens verliezen van de grote automerken.

Maar waarom zou dit niet kunnen veranderen? 3D-printing heeft immers de naam disruptief te zijn. Divergent Microfactories denkt daar ook zo over en kwam met een business model waarmee wel kleinschalig geproduceerd kan worden op een duurzame manier.

Divergent-Blade-3Dprinted-car02

Het bedrijf presenteerde onlangs de Blade, een bizar mooie superauto die redelijk eco-duurzaam is dankzij een slim modulair fabricageproces dat zwaar leunt op 3D-printing.

Veel groene auto’s zijn helaas niet zo groen in hun productieproces. Divergent Microfactories heeft een manier gevonden om veel minder materiaal te gebruiken en ook veel minder te vervuilen bij de productie. Het bedrijf maakt gebruik van een modulaire aanpak, die ze ertoe in staat stelt om meer met 3D-printing te doen terwijl er geen beperkingen zijn in bouwvolume.

Deze aanpak concentreert zich op een oplossing die Node heet, een 3D-geprinte aluminium arm die stukken carbon aan elkaar maakt voor het chassis van de auto.

Divergent-Blade-3Dprinted-car03

De Node lost het probleem op van tijd en ruimte door veel sneller te laten 3D-printen en ook heel snel (in minuten) het chassis in elkaar te zetten. Tel daarbij op dat er heel veel minder materiaal en energie gebruikt wordt en dat het gewicht van het chassis tot wel 90% lichter is dan dat van traditionele auto’s, zonder dat het er zwakker op wordt en je hebt een veel beter brandstofgebruik.

Het team is ondanks al die aanpassingen er toch in geslaagd om ook nog eens een hele fraaie auto af te leveren. De Blade is de eerste functionele, grotendeels 3D-geprinte superauto ter wereld. Met een 700 pk duobrandstof motor die kan draaien op gas of benzine is het een van de groenste en meest krachtige auto’s ter wereld. Dit monster gaat in twee seconden van 0-60 en weegt rond de 700 kilo.

Divergent-Blade-3Dprinted-car04-1024x240

De grootste uitdaging voor het bedrijf is nu om de autoindustrie te democratiseren door hun bouwplatform te verspreiden onder kleine ondernemende teams over de hele wereld zodat die allemaal hun eigen microfabrieken kunnen opzetten.

Een van de grootste beloftes van 3D-printing is dat duurzame fabricage niet hoeft te betekenen dat je mindere kwaliteit of comfort aflevert. De doorontwikkeling van deze technologie zou zelfs moeten betekenen dat we juist betere dingen kunnen maken, en ook nog sneller. De Blade lijkt een perfect voorbeeld voor de duurzame auto van de toekomst.

Divergent-Blade-3Dprinted-car07-1024x320

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …