
Steeds meer dingen kunnen 3D-geprint worden. Wekelijks, nee dagelijks, zien we doorbraken, zowel op het gebied van prototypes, als onderdelen, als functionerende eindproducten. We hebben huizen gezien, auto’s en elektronische apparaten die op 3D-printers gemaakt zijn. Sinds deze week kunnen we weer een object afvinken van deze lijst.
Onderzoekers aan de Monash University in Melbourne (Australië) zijn samen met mensen van Deakin University en CSIRO aan de slag gegaan met het 3D-printen van twee straalmotoren. Eén hiervan is momenteel te zien bij de International Air Show in Avalon, Victoria, Australië, en de andere staat nu bij Microtubo (Safran), een Frans aerospacebedrijf. Het motorontwerp dat gebaseerd is op een ondersteunende aangedreven gasturbinemotor lijkt op die gebruikt wordt in een Falcon 20 vliegtuig.
Wat de onderzoekers in feite gedaan hebben, is reverse engineering. Ze hebben de motor uit elkaar gehaald en de componenten gescand. Daar printten ze twee kopieën van. Veel bedrijven hebben al een belletje gewaagd naar de universiteit en willen samenwerkingen aan gaan met grote aerospacebedrijven.
Niet zomaar iedereen kan dit doen, want de metaalprinters die erbij gebruikt zijn, zijn zeer geavanceerd. Met deze machines kunnen metalen onderdelen, prototypes, apparaten en machines gemaakt worden voor bijna elke industrie.