Home 3D-Science Artsen transplanteren ’s werelds eerste 3D-geprinte duim

Artsen transplanteren ’s werelds eerste 3D-geprinte duim

4 min lezen
0

3D-printen is niet meer weg te denken uit de medische wereld. Deze week verving een team van Thaise dokters van het Phramongkutklao ziekenhuis in Bangkok een middenhandsbeentje van een duim met een 3D-geprinte titanium prothese. Een indrukwekkende wereldprimeur!

Dr. Thipachart Punyaratabandhu, het hoofd van de afdeling Orthopedia van het ziekenhuis vertelde hoe zijn team erin geslaagd was om een 3D-geprinte titanium duimbot in de duim van een vrouw te implanteren. Haar oorspronkelijke bot was weggesleten door een kankergezwel en dus was er een ingreep nodig.

12512560_1087283477968970_6461622700749120937_n

In een traditionele transplantatie van een middenhandsbeentje wordt het duimbot vervangen met organisch botmateriaal uit de heup of het been, maar in die gevallen kunnen de patiënten hun nieuwe ‘onderdeel’ niet goed gebruiken. Met het 3D-geprinte titanium implantaat, dat lichter en sterker is, kan de 37-jarige patiënt haar duim blijven gebruiken op dezelfde manier als vroeger.

“De patiënt zou anders niet in staat zijn geweest haar duim te bewegen en de tumor zou zelfs terug hebben kunnen keren als we de oude methode hadden gebruikt, maar met het 3D-geprinte titanium botje kan de patiënt haar hand weer als vanouds gebruiken,” aldus Dr. Thipachart Punyaratabandhu.

30277819-02_big

Het artsenteam heeft het duimimplantaat gemaakt door de gezonde linkerduim van de patiënt te scannen en met röntgenstralen vast te leggen en dan te spiegelen om zo tot een rechterduim te komen. Die scan werd gebruikt om een mal te printen van een soort hars waarin het biomedische titanium werd gegoten. Het hele proces nam niet meer dan een week in beslag.

De ingreep begon in juni, toen de artsen het weggeteerde bot uit de hand verwijderden en afwachtten of de tumor weg zou blijven. Nadat dat het geval bleek, begonnen de artsen het titanium bot te implanteren en vast te maken aan de dichtstbijzijnde pees in de hand.

c1_840188_620x413

Nu, na maanden hersteltijd, ziet het er goed uit voor de patiënt en haar nieuwe duimbot en kan ze haar hand weer als normaal gebruiken. De artsen geven aan dat deze techniek ook gebruikt kan worden om beschadigde botten in andere delen van het lichaam te vervangen.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …