Home 3D-Gear Supersnelle 3D-printer in de maak: de Gizmo 3D

Supersnelle 3D-printer in de maak: de Gizmo 3D

7 min lezen
0

Vorige week schreven we al over een bedrijf Carbon3D dat net een doorbraak in het 3D-printingproces had onthuld met de Continuous Liquid Interface Production technologie (CLIP).

Zelfs de algemene media pikten het bericht op van een printer die tussen de 25 en 100 keer sneller zou kunnen printen dan traditionele 3D-printers. Immers, als 3D-printen minuten gaat duren in plaats van uren, zou het betekenen dat een wijdverbreid gebruik ervan plotseling veel dichterbij is gekomen.

gizmoani

En nu, minder dan een week later, brengt het Australische bedrijf Gizmo 3D naar buiten dat ook zij aan het werk zijn aan een supersnelle SLA-achtige 3D-printer die mogelijk nóg sneller en beter wordt dan dan de Carbon3D.

De Gizmo 3D gebruikt Direct Light Processing (DLP) technologie om vaste objecten te maken uit hars en wel via een iets ander proces dan andere DLP-printers dat vandaag de dag doen. Maar hun methode is ook weer anders dan die van Carbon3D, hoewel hij er wel op lijkt.

gizmo3

De Gizmo 3D is een top-down printer en is bovendien erg geschikt voor het printen van grote onderdelen omdat hij geen aanzuigproblemen heeft. SLA-printers zoals de Form 1 gebruiken een laser en die tekent lijnen zoals een FDM-printer dat doet. Dat is prima voor het printen van kleine objecten, maar niet zo goed als je een heleboel objecten wil printen op een bouwplaat.

De bottom-up DLP-printers die momenteel verkrijgbaar zijn hebben aanzuigproblemen. Carbon3D probeert die problemen op te lossen door een zuurstoflaagje toe te voegen tussen het projectiegebied en de hars.

gizmo5

In plaats van in gebroken lagen te printen, worden de lagen van de Gizmo geprint als ware het een animatie, zonder onderbrekingen tussen de beelden. De bouwplaat, vol met hars, beweegt continu omlaag terwijl de animatie afgespeeld wordt.

Deze continue printmethode lijkt op wat Carbon3D doet met haar printers, maar in plaats van de bottom-up methode te gebruiken, gebruikt Gizmo dus een top-down systeem waarbij objecten geprint worden binnen een bak met vloeistof en daar ook in blijven tijdens het printen. Zoals je kunt zien in de animatie bovenaan deze pagina, gaat het printen extreem snel. Naar eigen zeggen kan de Gizmo een object van 150mm x 80mm x 26mm bij een 50 micron z-as resolutie in 6 minuten printen.

gizmofeatured

Hoe Gizmo dit precies doet, is echter geheim, de patentaanvraag loopt zelfs nog. Maar we wilden dit nieuws toch alvast brengen omdat het zo veelbelovend is. Een paar details als tipje van de sluier:

Gizmo heeft een bepaalde geheime technologie waardoor de printer twee keer zo snel wordt als bijvoorbeeld de Carbon3D. Tevens is al bekend geworden dat de basisprinter die Gizmo gaat uitbrengen de GiziMate gaat heten en dat die €2.500 gaat kosten. De grootste printer zal de GiziMax gaan heten en zal maar liefst 2 meter hoog worden en rond de €6.000 gaan kosten. Als de geheime technologie wordt toegevoegd aan deze printers zal de prijs nog stijgen. Maar dat lijkt de moeite waard, aangezien hij daardoor nog twee keer zo snel zal printen.

gizmo3

De drie verschillende modellen die op Kickstarter zullen verschijnen, ergens in september, en hun maximale bouwvolume, staan hieronder:

GiziMate – 400mm L x 200mm W x 200mm H
GiziPro – 400mm L x 200mm W x 350mm H
GiziMax – 400mm L x 200mm W x 850mm H

Een van de grootste voordelen van deze machines, is het feit dat het printproces niet meer tijd gaan kosten naar mate er meer objecten worden toegevoegd op de bouwplaat. Dat komt doordat de projector er toe in staat is om meerdere animaties tegelijkertijd af te spelen.

Verder kunnen er meerdere objecten tegelijkertijd in verschillende kleuren geprint worden door het gebruik van een multi color harsbak.

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Gear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …