Home 3D-Lifestyle Studenten Nova College bedenken 3D-printoplossingen voor PWN

Studenten Nova College bedenken 3D-printoplossingen voor PWN

5 min lezen
0

De technologische ontwikkelingen gaan snel, zo snel dat het bijna niet bij te houden is. Met name voor de drinkwaterbedrijven, wat echte beheerorganisaties zijn, met een gemiddelde van 20 dienstjaren, is het een uitdaging om de innovaties te vinden.

IMG_7822

Daarom gaan op 23, 24 en 25 september studenten van ROC Nova College met het bedrijf PWN in de 3D Makers Zone op zoek naar innovatieve oplossingen. In de werkvorm van een zogeheten hackathon (samenvoeging van hacken* en marathon) gaan studenten bedenken hoe innovatieve technieken het werk van de PWN-er in het onderhoudsproces kunnen vereenvoudigen. Op woensdag gaan experts, PWN-ers , 15 andere bedrijven (waaronder veel leveranciers van PWN) en studenten van onder andere het Nova College op zoek naar mogelijkheden voor toepassen van slimme technieken in de watersector.

IMG_7825

Op donderdag en vrijdag wordt er vervolgens door teams van studenten een heus prototype of proof of concept van de gekozen oplossing gebouwd. Op vrijdag om 15:00 uur zullen zij hun resultaten laten zien aan een professionele jury, met voor de winnaars: een flink 3D-printbudget te besteden bij de 3D Makers Zone in Haarlem.

IMG_7829

Suze van der Meulen, business analist PWN, geeft aan waarom een hackathon met experts, studenten, leveranciers van PWN en PWN-ers van toegevoegde waarde is: “Een hackathon geeft de mogelijkheid om hele verschillende expertise bij elkaar te brengen en zo tot verrassende innovatieve oplossingen te komen voor bijvoorbeeld het grote vervangingsvraagstuk van de oude leidingen. Daarnaast geloof ik ook dat deze hackathon leidt tot nieuwe samenwerkingen!”.

IMG_7823

Innovatieve slimme technieken zoals bijvoorbeeld 3D-printing, robotica en sensortechnieken bieden ongelofelijke nieuwe mogelijkheden voor bedrijven om hun productieprocessen te innoveren, vereenvoudigen en goedkoper te maken. Toch kunnen veel bedrijven uit met name het MKB de mogelijkheden nog niet volledig benutten. Herman van Bolhuis, ondernemer 3D Makers Zone, vertelt hoe dit komt: “Er komt een fase aan in de maatschappij en onze economie waarin onze fysieke omgeving volledig gedigitaliseerd wordt. Dit soort events dragen bij aan de broodnodige innovatieslag van bedrijven in deze tijd.”

IMG_7824

De komende generatie werknemers moet worden opgeleid met nieuwe ‘21st century skills’, dit houdt onder andere in het ontwikkelen van kennis en vaardigheden en slimme technieken. Deze nieuwe generatie wordt nu al opgeleid in het beroepsonderwijs.

IMG_7826 IMG_7827

Tim van der Voord, projectleider 3D-excellence bij ROC Nova College, zegt hierover: ‘Samenwerken met het bedrijfsleven zoals met de 3D Makers Zone en PWN is essentieel om de werknemers van de toekomst op te leiden. Alleen in samenwerking kun je regionaal relevante 21st century kennis ontwikkelen en borgen in je onderwijs. Een hackathon is een mooi voorbeeld waarbij we samen onderzoeken wat innovatieve techniek kan betekenen. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten, PWN krijgt nieuwe innovatieve ideeën en inzichten; de studenten een geweldige leerervaring en een kans om hun talent te tonen aan het regionale bedrijfsleven!’.

* hacken in de betekenis van het verbeteren ‘hacken’ van een product of dienst.

IMG_7828

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …