Home 3D-Innovation Studenten maken betaalbare metaal-3D-printer

Studenten maken betaalbare metaal-3D-printer

4 min lezen
2

Studenten van de TU Delft combineren de Prusa i3 Printer met een MIG Lasser en maken er een betaalbare metaal-3D-printer van.

De technologie achter 3D-printen is (ook door ons) vaak vergeleken met die van computers eind jaren ’70 van de vorige eeuw of het internet begin jaren ’90. Maar er wordt elke dag razendsnel vooruitgang geboekt. Een gebied waar veel onderzoek naar wordt gedaan, is betaalbare metaal-printing. Want op dit moment is metaal-printen nog erg duur, machines die een beetje goed zijn, kosten toch al snel 1 miljoen.

met2

Maar de verwachting is dat de prijzen van die machines toch best snel gaan dalen als gevolg van aflopende patenten. Prijs is echter niet het enige issue met metaalprinters. Veiligheid is ook belangrijk en die is snel in het geding als je thuis gaat printen met hoge temperaturen, krachtige lasers en mogelijk giftige dampen.

De Delftse studenten proberen nu een open source metaalprinter te maken, beschikbaar voor een groot publiek en in staat om goede kwaliteit te printen. Hoe de printer werkt? Hij combineert een MIG (metaal/inert-gas) lasser met een Prusa i3-printer. Er is al een aantal goede testobjecten mee geprint.

met3

Voor degenen die niet goed weten hoe lassen werkt, volgt nu een korte uitleg. Een MIG lasser gebruikt een continue stroom draad die gesmolten wordt en tegelijk werkt als vulmetaal en als elektrode. Een beschermend gas hangt rond het gesmolten draad waarmee dit beschermd wordt tegen besmetting.

Het project dat is geïnspireerd door eerder onderzoek wat plaatsvond op MIT, lijkt kans van slagen te hebben. De MIG lasser is bevestigd aan de machine waar de extruder en de hotend meestal zitten. Gebruik makend van de 3D-printer’s printbewegingen, smelt de lasser langzaam maar zeker de metalen draad terwijl hij hem laag voor laag neerlegt. De lastoorts beweegt ongeveer 300mm/minuut, hetgeen een stuk langzamer is dan de huidige plastic-printers (FDM). Dus er moet nog een hoop gebeuren voordat dit project iets oplevert dat kan concurreren met de huidige generatie (kostbare) metaalprinters. Maar de start is zeker hoopvol!

 

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Innovation

2 Reacties

 1. Lennart De Taeye

  25 november 2014 op 11:03

  Vast staat dat 3D printen in metaal de toekomst is en dat vooralsnog de kost een groot struikelblok is, maar er zijn nog andere gebreken die vandaag nog moeten worden aangepakt. Neem een kijkje op onderstaand artikel over deze materie, de problemen die nu gepaard gaan met printen in metaal worden uitvoerig uit de doeken gedaan.

  Reageer

 2. Nick

  12 februari 2018 op 14:04

  Ik lees vaker over nieuwe uitvindingen ontwikkeld door studenten. Het is erg knap om al op zo’n jonge leeftijd al geavanceerde producten te kunnen ontwikkelen.

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …