Home 3D-Science Sterfte bij zwangerschappen terugdringen met 3D-bioprinter

Sterfte bij zwangerschappen terugdringen met 3D-bioprinter

3 min lezen
0

Pre-eclampsie is een zwangerschapsafwijking die meestal voorkomt in de laatste fase van de zwangerschap en is een van de meest voorkomende oorzaken van sterfte van baby’s en zwangeren/kraamvrouwen. Wereldwijd komt de aandoening voor bij drie tot acht procent van de zwangere vrouwen hetgeen tot veel sterftegevallen leidt. Het blijkt echter erg moeilijk om hier onderzoek en testen naar te doen omdat je zoiets niet zomaar doet bij zwangere vrouwen.

keep-calm-and-don-t-touch-my-belly-seriously-1

Aan de universiteit van Maryland zijn ze nu echter dankzij 3D-printing allerlei doorbraken aan het bereiken op dit gebied en hebben ze een placenta 3D-geprint. De studie naar de placenta uit de 3D-bioprinter zou de sleutel kunnen zijn naar het ontdekken van de oorzaak van pre-eclampsie omdat de celcompositie en -functies het echte orgaan goed kunnen simuleren.

F1.large

Volgens de onderzoekers zijn ze erin geslaagd om de placenta uit de 3D-bioprinter te observeren en te documenteren hoe de migratie van de trofoblasten (voedingsstofcellen in de placenta) eruit ziet omdat ze denken daarin de oorzaak van pre-eclampsie ligt. Een levend 3D-model van een placenta toont hoe de cellen bewegen, waarheen ze bewegen en of ze samen of apart bewegen.

ab-2016-00031g_0009

Dit is van groot belang omdat er een tekort is aan effectieve experimentele placentamodellen. Dierenmodellen zijn niet relevant en misleidend omdat het placenteerproces in mensen er heel anders uit ziet dan bij dieren. Testen op zwangere vrouwen is ook uitgesloten. Dus er was een nieuwe oplossing nodig.

img_3114

Het team werkt voortdurend aan verbeterde versies van de 3D-geprinte placenta’s die steeds meer kunnen. Placenta’s uit de 3D-bioprinter betekenen goede hoop voor zwangere vrouwen dus!

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …