Home 3D-Science Siamese Tweeling met hoofden gescheiden dankzij 3D-printing

Siamese Tweeling met hoofden gescheiden dankzij 3D-printing

5 min lezen
0

Kinderen die in de baarmoeder aan elkaar groeien heten in de volksmond Siamese Tweelingen. Soms zitten ze aan elkaar met een arm of een been, soms met hun heup of hele zijkant. Vroeger werden dergelijke tweelingen op kermissen tentoon gesteld, maar tegenwoordig wordt dit na de geboorte operatief verholpen. In andere gevallen komt het voor dat ze met hun hoofden aan elkaar gegroeid geraakt zijn. Dit zijn ingewikkelde gevallen, want schedels openmaken en vervolgens weer dichtmaken is an sich al heel gevaarlijk, maar dat is pas het begin. Er komt veel meer bij kijken, zoals het losmaken van de hersenen die soms vergroeid zijn en ook aderen en het genereren van nieuw bot en huid. Met 3D-printing is de kans van slagen een stuk groter.

430981

Een operatie is absoluut nodig, want tweelingen met vergroeide hersenen worden niet ouder dan twee jaar. Een tweeling uit Chicago die met de hoofden aan elkaar zaten, is recentelijk geopereerd. De arts die verantwoordelijk was, heeft veel ervaring met het losmaken van Siamese Tweelingen. Ervaring die leert dat de methode van vroeger, het in één lange operatie uitvoeren van de scheiding, vaak te gevaarlijk is. Een dergelijke procedure leidde meestal tot het overlijden van een van de kinderen of zelfs allebei. Men weet nu dat het beter is om dit in meerdere operaties te doen, zodat de hersenen en aderen de kans krijgen om tussendoor te herstellen.

Met behulp van 3D-printing is het voor de artsen steeds gemakkelijker om zich voor te bereiden op de operaties. Via het maken van 3D-scans worden modellen van de binnenkant van de koppies gegenereerd. Deze worden 3D-geprint en vervolgens zorgvuldig door het operatieteam bestudeerd en beoordeeld alvorens men begint met snijden.

De familie McDonald uit Chicago bracht een tweeling ter wereld met hersenen die op een extreem complexe manier met elkaar verbonden waren. In hun stad konden ze niet geholpen worden en dus verhuisde het gezin er speciaal voor naar de Bronx, om vlakbij het Children’s Hospital of Montefiore (CHAM) te zitten waar ze veel tijd moesten gaan doorbrengen.

430992

Dokter James T. Goodrich is er in geslaagd de operatie succesvol uit te voeren. De jongetjes liggen nu in het ziekenhuis om te herstellen. In de toekomst zullen ze nog verdere operaties moeten ondergaan, maar voorlopig zijn ze gered. Wie weet kunnen artsen in de toekomst ook via bioprinting nieuwe delen van schedels en tevens huid printen voor dergelijke kinderen. 3D-geprint weefsel dus, dan het hele leven van de patiënten met ze mee zal kunnen blijven groeien.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …