Home 3D-Science Schedelchirurgie met FDA-approved 3D-geprinte implantaten

Schedelchirurgie met FDA-approved 3D-geprinte implantaten

2 min lezen
0

Cranioplastiek, het repareren van defecten aan de schedel, heeft er een interessant gereedschap bijgekregen nu de Amerikaanse FDA een 3D-printtechniek en materiaal heeft goedgekeurd waarmee 3D-geprinte implantaten kunnen worden gefabriceerd.

Medische implantaten is een van de gebieden die erg profiteren en in de toekomst nog veel meer zullen profiteren van 3D-printtechnieken. Het bedrijf OssDsign AB brengt haar nieuwe generatie craniale- en gezichts-reconstructie-implantaten vanuit Zweden naar de VS nu de FDA ze heeft goedgekeurd.

Dit nieuwe product is gemaakt door chirurgen in samenwerking met materiaalwetenschappers in de hoop dat hiermee veel vooruitgang geboekt kan worden in cranioplastiek. Nu de FDA-horde genomen is, kan dit product razendsnel naar operatiekamers gebracht worden.

De voordelen van deze implantaten zijn breed: het voorkomt infecties die zo veelvoorkomend zijn in de traditionelere procedures rond implantaten die gemaakt worden van de patiënt’s eigen bot of van metaal. Bovendien kunnen ze de implantaten volledig op maat maken dankzij CAD-ontwerp en het 3D-printen van elk implantaat, gemaakt van een gepatenteerd calciumfosfaat composietmateriaal dat verder wordt versterkt met een robuust titanium omlijsting.

In Duitsland, het VK, Scandinavië, Israël en Singapore wordt dit al succesvol toegepast, en het bedrijf laat weten dat ze deze maand ook begonnen zijn met andere commerciële partners samen te werken zodat hun 3D-geprinte implantaten verkocht kunnen worden in Italië, Spanje, Zwitserland, Oostenrijk en ons eigen Nederland.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …