Home 3D-Science Russische wetenschappers als eerste met 3D-geprint orgaan

Russische wetenschappers als eerste met 3D-geprint orgaan

4 min lezen
0

Een paar maanden geleden schreven we al over de Russische bioprinter die eraan zat te komen. In de wereld zijn talloze teams met wetenschappers aan het werk om bioprinting-oplossingen te verzinnen, maar het bedrijf 3D Bioprinting Solutions kwam onlangs met de eerste Russische bioprinter.

bioprinter-russia-3D-Bioprinting-Solutions-2

Deze bioprinter – het apparaat heeft nog steeds geen naam – zal in staat zijn om werkend en levend 3D-weefsel te printen en zelfs onderdelen van organen. Hij gebruikt bio-inkt en bio-papier om dit te realiseren. Professor Vladimir Mironov is het hoofd van de onderzoeksafdeling en geeft aan dat hun printer unieke features heeft die geen van de andere bioprinters (die op dit moment bestaan) nu biedt.

bioprinter-russia-3D-Bioprinting-Solutions-6 bioprinter-russia-3D-Bioprinting-Solutions-1 bioprinter-russia-3D-Bioprinting-Solutions-7

Dit meldden we dus al, maar onlangs kwamen de Russen met groot nieuws: ze kondigden aan dat ze in maart komen met ’s werelds eerste 3D-geprinte orgaan dat ook daadwerkelijk getransplanteerd kan en gaat worden.

Dit orgaan, een schildklier, is bestemd voor muizen, dus niet voor mensen. De professor geeft aan dat ze gekozen hebben voor de schildklier vanwege zijn eenvoud en hij hoopt dat dit orgaan zal gaan aantonen dat gebioprinte organen passen in levende organismes. “We beginnen met muizen. We sluiten de schildklier af met radioactieve iodine, hetgeen ervoor zal zorgen dat de hormoonniveaus in het organisme zakken. Vervolgens transplanteren we de geprinte klier en wachten tot de hormoonniveaus weer terug op hun normale waarde zijn.”

bioprinter-russia-3D-Bioprinting-Solutions-9

Ze gebruiken stamcellen die ze kunnen produceren als bio-inkt via hun bioprinter. De cellen komen uit het vetweefsel van de muis. Aangezien het de eigen cellen zijn van de muis, wordt het orgaan niet afgestoten na de transplantatie. De stamcellen worden getransformeerd in sferoïden, verzamelingen gelaagde cellen die in hydrogel zijn geplaatst. Het orgaan wordt vervolgens geprint in een speciale bioreactor waarin de gel langzaam oplost zodat het orgaan kan beginnen te rijpen.

De vraag waar iedereen mee rondloopt blijft: wanneer kunnen we op deze manier ook voor mensen organen gaan maken? De professor zegt dat in 2018 het mogelijk moet zijn om volledig werkende menselijke nieren te 3D-printen.

bioprinter-russia-3D-Bioprinting-Solutions-8

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …