Home 3D-Innovation Rolstoel besturen met je ogen via 3D-geprinte tool

Rolstoel besturen met je ogen via 3D-geprinte tool

5 min lezen
0

Een groepje mannen die aan de slopende ziekte ALS lijden, werken op dit moment aan een project dat mensen die niet langer hun handen kunnen gebruiken om hun rolstoel te besturen in staat moet stellen om ze via oogbewegingen aan te sturen. Ze noemen het de Eyedrivomatic.

Het is de bedoeling dat het een goedkope en toegankelijke methode gaat worden voor mensen met gemotoriseerde rolstoelen om de volledige controle terug te krijgen over hun mobiliteit, enkel en alleen via oogbewegingen.

Patrick-Joyce

Patrick Joyce, die zelf nog een beetje beweging over heeft in zijn handen, heeft de leiding in het project. Steve Evans, die ook meewerkt aan het idee, kan alleen nog zijn ogen bewegen en heeft iemand nodig om zijn rolstoel voort te bewegen.

“Ik kan niet eens meer praten. Ik kan losse woorden uitstoten die nog begrepen worden, maar dat is nauwelijks praten te noemen. De enige methode die ik heb om de computer te besturen en wat ik nu gebruik voor communicatie, is een bluetooth rolstoel-joystick, wie draadloos werkt, net als een muis,” zegt Joyce. “Deze methode zal ook snel al niet meer werken omdat de ALS genadeloos zaagt aan de kracht van mijn hand net zo lang tot ik ook die niet meer kan gebruiken. Ik wil zo lang mogelijk onafhankelijk blijven, het liefst tot het einde.”

eyedrivomatic

Beide mannen hebben Eyegaze-apparatuur, maar de technologie is alleen geschikt voor het besturen van een computer en niet voor een rolstoel of andersom. Joyce wil nu dus een apparaat maken dat kan werken met de computer van de rolstoel en de stuurjoystick kan besturen. Het probleem: dit betekent dat je de geleende hardware moet tweaken en met zowel de technologie van de rolstoel als met de technologie van Eyegaze in de slag moet.

Patrick-Joyce-300x300

Uiteindelijk kwam Joyce uit op een tweeledige oplossing: een Electronic Hand Unit en een Brain Box om hem te besturen.

Hier kwam hij echter niet mee verder tot hij 3D-printing ontdekte. Hij kocht een 3D-printer en begon met het prototyperen. In november willen ze de eerste generatie Eyedrivomatics in gebruik hebben bij ALS-patiënten. Vervolgens willen ze een complete en gedetailleerde set open source bouwdocumenten online hebben.

8309561429906928101

Het gaat de mannen enerzijds om snelheid to market, omdat ze er zelf baat bij hebben het apparaat nog te kunnen gebruiken en anderzijds om idealisme en het delen ervan met lotgenoten. Geld is geen issue, rijk willen ze er niet van worden, want ze hebben toch niets meer aan geld. Als alle aannames kloppen en alles werkt, kan het systeem gemakkelijk in elkaar gezet worden (zonder solderen) door iedereen voor minder dan 100 euro.

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …