Home 3D-Lifestyle Officiële opening 3D Makers Zone aanwinst voor regio Amsterdam

Officiële opening 3D Makers Zone aanwinst voor regio Amsterdam

6 min lezen
0

In aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Nederlandse maakindustrie, de Metropoolregio Amsterdam, het ministerie van Economische Zaken en het hoger onderwijs, opende burgemeester van Haarlem Bernt Schneiders vandaag officieel de 3D Makers Zone: de eerste 3D-printfabriek van Nederland.

Hij deed dit door een nieuwe ambtsketen in ontvangst te nemen en om te hangen. De originele ambtsketen was eerder gestolen maar in de 3D Makers Zone werd een nieuwe ambtsketen geprint op een van de zes industriële 3D-printers die deze hightechplek rijk is. Het ontwerp en de productie van de ambtsketen werd gedaan in een samenwerking tussen de 3D Makers Zone, Alexander Bannink, David van der Veldt en de Snijmeesters. De keten bevat onderdelen die verwijzen naar Haarlems rijke verleden als drukkerijstad en nieuwe toekomst als 3D-printstad.

Caw0bzRWwAAGCWJ

Na de burgemeester nam Doekle Terpstra het stokje over de sprak namens het ministerie zijn vreugde uit over het tot stand komen van een locatie waar zowel de Nederlandse maakindustrie als het onderwijs dankzij de aanwezigheid van hoogwaardige 3D-scanners, 3D-printers en expertise gezamenlijk grote stappen kunnen gaan zetten op innovatiegebied.
Opvallend is dat de rol van onderwijs nu leidend blijkt. Waar het onderwijs sterk bezig is met de maar voortschrijdende ontwikkelingen van de 21e eeuw, moet het bedrijfsleven nu haast maken om aan te haken.

Van KLM tot waterleidingbedrijf
Innovatiemanager Suze van der Meulen van waterleidingbedrijf PWN: “PWN zag na een aantal succesvolle cases al snel een unieke kans om haar innovatie-afdeling een permanente plek binnen de 3D Makers Zone te geven. Op deze manier kunnen wij, buiten de dagelijkse business, op deze plek in alle rust focus leggen op het tegen het licht houden van hoe we alles doen binnen ons bedrijf en bepalen wat er slimmer kan en waar kansen liggen.

CawOnswWAAAcDRu

Ook KLM werd snel enthousiast toen bleek dat een kritisch onderdeel van haar flight simulators niet alleen goedkoper geleverd kon worden via 3D-printing, maar vooral ook veel sneller dan via de huidige leverancier (hetgeen stilstand van de simulators voorkomt) en tevens in hogere kwaliteit dan het origineel.

Grootste 3D-printer van Nederland
Naast de ambtsketen werd ook een bank onthuld die met een beton-3D-printer geproduceerd is, en een FDM-3D-printer van maar liefst drie meter hoog. Deze Tractus deltaprinter is de nieuwste aanwinst van de 3D Makers Zone en kan objecten op zeer grote schaal fabriceren. Het is de zesde industriële 3D-printer in dit innovatieservicecentrum voor de zakelijke markt waardoor de 3D Makers Zone nu al een unieke rol vervult als onestopshop-innovatiesnelkookpan.

De Tractus3D Deltaprinter van 3 meter hoog
De Tractus3D Deltaprinter van 3 meter hoog

Managing Partner van de 3D Makers Zone Maarten Verkoren: “Onze klanten beginnen met een paar objecten die ze laten 3D-printen en komen vervolgens op talloze andere ideeën voor steeds slimmere verbeteringen en innovaties. Wij fungeren vaak als een externe en veel snellere R&D-afdeling. Dit past helemaal bij modern ondernemerschap, waarin je niet meer alle machines zelf aanschaft, maar productie- en innovatiecapaciteit flexibel inhuurt. ”

CanubuSW0AA1ITK

Zijn college-initiator Herman van Bolhuis: “Met de opening van dit excellence center voorzien wij in een behoefte om de theorie van de smart industries ook in Nederland nu in de realiteit vorm te geven en toepasbaar te maken.”

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …