Home 3D-Gear Razendsnelle Carima C-CAT 3D-printer print 1 cm per minuut!

Razendsnelle Carima C-CAT 3D-printer print 1 cm per minuut!

5 min lezen
0

Een van de meestgenoemde nadelen van 3D-printing is dat de snelheid een stuk lager ligt dan van traditionele productiemethoden. Spuitgieten bijvoorbeeld gaat veel sneller. Maar dat is toch in veel gevallen te kort door de bocht. Want bij spuitgieten moet je ook de tijd meerekenen die het kost om mallen te maken en alles te ontwerpen. In dat geval zit je toch al gauw weken te wachten voordat je prototypes en eerste producten hebt. Als je dát vergelijkt met 3D-printing, zijn de vijf, tien of twintig uur die het duurt om een prototype te printen plots een stuk sneller.

carima3

Toch duurt het op het oog altijd nog lang om dingen te 3D-printen. Je moet toch al snel in uren rekenen en als je ergens op staat te wachten, is dat lang. Maar een Zuid-Koreaanse 3D-printerproducent die Carima heet, heeft andere plannen. Ze hebben een nieuwe printtechnologie ontwikkeld die ze de Carima-Continuous Additive 3D Printing Technology (C-CAT ) noemen.

Volgens deze producent kan een DLP 3D-printer die uitgerust is met de C-CAT-technology tot wel 400 keer sneller printen dan de meeste bestaande DLP 3D-printers. Carima demonstreerde het een en ander op de Euromold vorige week en liet zien hoe het een Eiffel Toren van 10 cm hoog in minder dan tien minuten printte.

3dp_carima_tower-300x277

De meeste 3D-printers leveren detail en precisie in naarmate ze sneller gaan printen. Bij Carima’s technologie lijkt daar geen sprake van te zijn. Het bedrijf zegt dat het verwacht begin 2016 een nieuwe DLP 3D-printer uit te gaan brengen die gebouwd is met de C-CAT-technologie. Deze technologie wordt tevens geïntegreerd in haar huidige DLP printer, de DP 845, ook volgende jaar.

carima4

Bekijk deze realtime video van een Carima DLP 3D-printer die is uitgerust met de C-CAT-technologie en een object print in minder dan tien minuten.

Volgens Carima kan een DLP die is uitgerust met haar C-CAT-technologie met snelheden van wel 1 cm per minuut printen en dus 60 cm per uur zonder in te boeten aan detail en accuraatheid. De C-CAT doet dit door doorsnede afbeeldingen te genereren die het hars continu vanuit meerdere hoeken uitharden. Hun huidige printer was al heel erg snel en in staat om modellen te printen met een laagdikte van 12 microns bij een printsnelheid van 0,3 cm per uur. De nieuwste printer van Carima die er dus straks aankomt, zal dit dus met 60 cm per uur kunnen doen met een laagdikte van slechts 5 microns.

Als je weet dat een micron het equivalent van 0,0001 centimeter is, weet je ook dat dat veel te klein is om met het blote oog te zien, wat weer betekent dat de modellen die uit de nieuwe Carima-printer zullen komen op het oog geen laagjes meer zullen hebben. Ze zullen een oppervlak hebben dat net zo glad lijkt als iets dat spuitgegoten is. En dat dus binnen minuten in plaats van uren of dagen!

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Gear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …