Home 3D-Innovation Provincie Noord-Holland en 3D Makers Zone gaan partnership aan

Provincie Noord-Holland en 3D Makers Zone gaan partnership aan

7 min lezen
0

Haarlem, 6 september 2017 – Onder het motto Open Innovatie tekende Algemeen Directeur Renée Bergkamp van provincie Noord-Holland vanmiddag in de 3D Makers Zone een overeenkomst die de provincie voor het komende jaar tot partner maakt van de 3D Makers Zone, het innovatie-experimenteercentrum in de Haarlemse Waarderpolder. Het doel van de 3D Makers Zone is het toepassen van de nieuwste technologieën die impact zullen hebben op economie, onderwijs, infrastructuur en maatschappij.

De 3D Makers Zone, dit jaar door het ministerie van Economische Zaken uitgeroepen tot Smart Industry Fieldlab en derhalve een door Den Haag erkende plek voor innovatieversnelling, werkte al langer samen met de provincie. Dit smaakte van beide kanten naar meer en nadat steeds meer organisaties en bedrijven uit Noord-Holland in de 3D Makers Zone neerstreken voor hun innovatieversnelling, achtte de provincie de tijd rijp voor een structurelere samenwerking.

Bij het opstellen van het partnership is dan ook de intentie en het vertrouwen uitgesproken om de samenwerking meerdere jaren te laten duren om zo het innovatieklimaat in Noord-Holland blijvend te verbeteren. De samenwerking geeft de provincie de kans om de eigen organisatie meer innovatiebewust te maken en tevens te leren van hoe de partners van de 3D Makers Zone tot nieuwe business modellen en oplossingen komen. Hierbij valt te denken aan innovatie op het gebied van productie, onderhoud, beleid, educatie en publieke ruimte/infrastructuur.

De watersector experimenteert reeds volop in de 3D Makers Zone. Voor Noord-Holland betekent dit dat o.a. PWN en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier partner zijn en samen met andere Noord-Hollandse bedrijven in open innovatie versneld tot slimme oplossingen komen.

Op 21 en 22 september vindt de Circular Creation Challenge plaats. Bedrijfsleven, overheid en studenten gaat samen meerdere cases aanpakken. Een van de opdrachtgevers is de provincie Noord-Holland: Ontwerp een applicatie, systeem of werkwijze waarbij overheden, bedrijfsleven en burgers samen de luchtkwaliteit kunnen monitoren. Op Circularcreationchallenge.nl kan iedereen zich aanmelden om mee te doen en met het winnende idee te komen.

Algemeen Directeur Renée Bergkamp van de provincie Noord-Holland tekent het contract voor het partnership met de 3D Makers Zone

Maarten Verkoren, directeur bij de 3D Makers Zone: “De provincie wist de weg al goed te vinden naar ons, via projecten en bewustwording bij de werknemers. Ook gedeputeerde Jaap Bond is meerdere keren geweest en heeft uitgesproken een fan te zijn van de manier waarop wij bedrijfsleven, onderwijs en overheid bij elkaar brengen en samen laten leren waar de kansen liggen met slimme nieuwe technologieën. Ik vind het een slimme stap van de provincie om nu partner te worden. Ze kunnen zo profiteren van alles wat er bedacht en uitgeprobeerd wordt door het Noord-Hollandse bedrijfsleven dat reeds partner is bij ons. Daarnaast kan de provincie op haart beurt ook een bijdrage leveren aan dit proces, hetgeen mij ook een schone taak lijkt voor ze.”

Maarten Verkoren, directeur bij de 3D Makers Zone

Over de 3D Makers Zone
In de 3D Makers Zone wordt onder andere gewerkt aan het toepasbaar maken van smart technologies als 3D-printing, 3D-scanning, Internet of Things en sensoring, robotica en smart materials. Bedrijven en organisaties voor wie de investerings- en kennisdrempels om met deze technologieën aan de slag te gaan nu nog te hoog liggen, kunnen door ze bij de 3D Makers Zone uit te proberen, risicoloos grote stappen zetten in hun innovatieproces. In deze ontdekkingsfase lopen ook de onderwijsinstellingen uit de regio (mbo, hbo en wo) mee, hetgeen ertoe leidt dat de nieuwe generatie afgestudeerden ook de kennis en ervaring hebben die ze anders op hun opleiding niet zouden hebben meegekregen. Aan deze kennis en ervaring is veel behoefte bij dezelfde bedrijven die op hun beurt experimenteren bij de 3D Makers Zone.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …