Home 3D-Gear Perfecte reproductie beelden Michelangelo dankzij 3D-printing

Perfecte reproductie beelden Michelangelo dankzij 3D-printing

4 min lezen
2

De misschien wel allerbeste beeldhouwer aller tijden en zeker van het Renaissance-tijdperk is toch wel Michelangelo. Zijn standbeelden zijn zó buitengewoon van klasse en kwaliteit dat het in de eeuwen erna niemand van de vele individuen en bedrijven die het geprobeerd hebben, is gelukt om zijn kunstwerken na te maken.

De reden hiervoor is simpel. Niemand heeft het talent dat de legendarische Michelangelo had.

We leven inmiddels in het tijdperk van 3D-printing waarin soms, lijkt het wel, alles mogelijk is. Ok, toegegeven, er zijn heel veel dingen die nog niet kunnen met 3D-printers, maar ik zei ook lijkt.

fathom2

De vooruitgang die de laatste tijd geboekt is in 3D-scanning en 3D-printing heeft er vandaag de dag voor gezorgd dat we objecten kunnen reproduceren met veel grotere precisie en accuraatheid dan ooit tevoren. Met dat gegeven in het achterhoofd, sloegen drie bedrijven de handen ineen om limited editions te gaan maken van reproducties van een aantal van ’s werelds meeste bekende kunstwerken.

De drie bedrijven, FATHOM (een 3D-printingspecialist), Scansite (een 3D-scanspecialist) en Artworks Foundry (een specialist in bronsgieten) bewezen dat er met de combinatie van hun drie technologieën verbazingwekkende resultaten geboekt kunnen worden.

Op die manier kunnen ze objecten reproduceren die leiden tot een eindresultaat dat zeer dicht bij het origineel ligt. Geen kunstenaar die dit kan, alleen de technologie is er toe in staat.

fathom1

Ze hebben nu toestemming gekregen om 28 van Michelangelo’s werken te reproduceren. Scansite 3D scande de beelden en zette ze om in een puntenwolk. Die werd vervolgens weer omgezet in een printbare STL die FATHOM kon 3D-printen. Zodra ze geprint waren, gebruikte Artworks Foundy was om ze in brons te gieten.

Voor meer dan 500 jaar staan de marmeren standbeelden van Michelangelo al in de Sint Pieterskerk. Nu kunnen er, als dat wenselijk zou zijn, op de hele wereld kopieën komen te staan.

Historische kunstwerken hoeven op deze manier nooit meer verloren te gaan. En kunnen scholen schaalmodellen van historisch belangwekkende kunstwerken van dichtbij bestuderen. En elke universiteit zou beelden die duizenden kilometers ver weg staan, in huis kunnen halen.

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Gear

2 Reacties

  1. Dré Kampfraath

    25 februari 2015 op 15:41

    Geweldige ontwikkeling.
    Wel vreemd dat ze het in brons gieten. De originele beelden zijn voor een groot deel in wit marmer waarvan de schaduwwerking met wit printwerk veel dichter bij het origineel komt dan in brons, wat heel anders werkt. Wat je wint aan precisie, verlies je aan een andere materiaal in een andere kleur.

    Dré

    Reageer

    • Maarten Verkoren

      25 februari 2015 op 16:58

      Room for improvement dus… En dat kán wel. Want ze printen ze in wit en grijs, dus why not stop there…?

      Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …