Home 3D-Science Perfecte oorprothese via 3D-scanning en 3D-printing

Perfecte oorprothese via 3D-scanning en 3D-printing

4 min lezen
0

Een Amerikaans jongetje, Tai, is geboren met de zeldzame aandoening Microtia en Atresia (‘klein oor’) en zonder een oorkanaal; hij is doof aan de rechterkant waar zijn ‘kleine’ ofwel microtische oor zit.

Zijn ouders hadden al een gehoorapparaat voor hem geregeld dat werkt via botgeleiding. Dit apparaatje hielp hem in zijn dagelijks leven.

tai1

Maar nu hij vier wordt en naar school moet, maakten zijn ouders zich zorgen dat hij misschien last zou krijgen van pesten doordat zijn oor en zo anders uitziet dan bij zijn vriendjes. Mensen staren er soms naar en de kans dat er wat van gezegd gaat worden in de klas, is groot. Tai wil zelf ook graag een ‘groot oor’.

tai-medina

Op een dag zagen de ouders van Tai een brochure van Paul Tanner, een anaplastologist die werkt aan protheses. Hij gaf aan dat hij een prothese-oor zou kunnen maken dat over zijn microtische oortje geschoven zou kunnen worden. Dit zou een grote stap betekenen aangezien ze tot nu toe van andere specialisten te horen gekregen hadden dat een ‘groot oor’ alleen maar mogelijk zou zijn door zijn ‘kleine oor’ via een operatie te verwijderen. Dit leek ze nogal ingrijpend, onnodig en riskant.

paul-tanner

tai-medina-ear

Dus gingen ze voor de oplossing van Paul Tanner. Tanner gebruikte een CT-scan van zijn gezonde linkeroor om een perfect gelijkend prothese-oor te kunnen maken. Hij spiegelde de scan van het oor zodat het een rechteroor werd die daardoor dus perfect lijkt op zijn andere oor.

tai2

Zodra hij het 3D-model klaar had, stuurde hij het naar een 3D-printservice. Zijn printten het voor hem. Hiermee maakte Tanner een silicone gietvorm en uiteindelijk maakte hij dus een silicone uitvoering van het oor in precies dezelfde huidkleur als die van Tai.

tai5

Iedere twee jaar krijg Tai een nieuw oor, zolang hij nog groeit. Elke twee jaar zal het ook weer goedkoper en efficiënter gemaakt kunnen worden aangezien de technologie telkens verbetert.

tai3

En het jonge patiëntje zelf? Hij loopt tegenwoordig met een grijns van oor tot oor.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …