Home 3D-Science Patiënt print zijn eigen nier in 3D voor zijn operatie

Patiënt print zijn eigen nier in 3D voor zijn operatie

5 min lezen
0

We horen en lezen vaker dat 3D-printing ter ondersteuning van operaties gebruikt wordt zoals een geprinte scan van het hart om van te voren goed te kunnen inschatten hoe te werk te gaan. Maar dat een patiënt voor zijn eigen operatie een 3D-geprint model van zijn orgaan heeft meegenomen is iets totaal nieuws.

John Cousins uit Southampton is een 3D-print specialist en managing director van isodo3D, een bedrijf in 3D-printer consulting en retail. John staat regelmatig op het podium om de toekomst van 3D-printing en de toepassingen op medisch gebied te verkondingen. Tijdens zo’n talk stortte John op het podium in elkaar. Dit werd veroorzaakt door een fikse blindedarmontsteking en een operatie was onvermijdelijk. Tijdens een 3D-scan van te voren bleek ook dat Cousins last had van nierstenen. Nadat de blindedarm operatief was verwijderd en John in bed lag bij te komen, schoot hem ineens iets te binnen.

Terwijl hij in bed lag dacht hij aan de mogelijkheden van 3d-printing voor een reconstructie van zijn nier ter voorbereiding van de operatie om de nierstenen te verwijderen.

Hij nam de modellen van de CT-scans van zijn nier mee naar huis en creëerde ermee een compleet accuraat model van zijn nier. Hij bouwde het model van zijn nier inclusief nierstenen op uit verschillende printbare onderdelen zodat de doctoren van te voren een goed inzicht kregen waar in de nier de nierstenen zich bevonden.

nier2

In vijf uur werd het model op een professionele printer uitgeprint en het koste Cousins ongeveer €165 aan materiaal. Het bleek een succes en de doctoren zullen de techniek in de toekomst vaker gaan gebruiken om de patiënt meer bij zijn eigen operatie te betrekken maar ook voor educatieve doeleinden en demonstraties aan collega’s. Normaal gesproken gebruiken doctoren bij zo’n operatie van te voren namelijk tweedimensionale afbeeldingen van de nier. Het 3D-geprinte model laat echter precies zien waar de stenen zich bevinden. Deze voorkennis zorgt ervoor dat de operatie veel sneller uit te voeren is. Op deze manier hebben de doctoren het te verwijderen object waar ze naar op zoek moeten ook al fysiek in hun handen gehad.

nier3

Op dit moment wordt 3D-printing vooral gebruikt bij zeer moeilijke of gecompliceerde operaties. Deze case laat zien dat ook voor routine-operaties, zoals het verwijderen van nierstenen, de 3D-printtechnologie een zeer gunstig instrument is. Deze operaties kunnen hierdoor met 25% worden versneld. Binnenkort vind er een trial plaats met twintig andere patiënten met nierstenen. Hoogstwaarschijnlijk zal deze try-out bevestigen dat 3D-printing niet alleen is besteed aan de meest moeilijke operaties.

nier5

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…