Home 3D-Innovation PARKEAGLE gebruikt 3D-printen en IoT voor slimme parkeertool

PARKEAGLE gebruikt 3D-printen en IoT voor slimme parkeertool

6 min lezen
0

Om sneller te kunnen innoveren en beter en efficiënter aan productontwikkeling te doen, is het Nederlandse (en internationale) bedrijfsleven in toenemende mate incubators, hacker spaces en innovation playgrounds aan het ontdekken. Buiten de 3D Makers Zone in Haarlem, zijn hier nog niet echt veel van op industrieel niveau, maar er beginnen nu ook startups aan de poort te rammelen en dat is alleen maar goed. Zo is Printr, het 3D-printsoftwarebedrijf dat vorig jaar $820,000 in seed funding heeft opgehaald, een samenwerking aangegaan met Nederlandse startup PARKEAGLE om haar parkeerbehuizing te ontwikkelen met behulp van 3D-printen.

Met meer dan 1 miljard auto’s wereldwijd ervaren steeds meer steden een groot probleem: het coördineren van bestuurders naar beschikbare parkeerplekken. Met het doel dit probleem op te lossen, is de Nederlandse startup PARKEAGLE bezig met het uitbouwen van een netwerk aan slimme sensoren dat direct parkeerbezettingdata verzendt naar mobiele telefoons. Om haar idee tentoon te stellen aan investeerders heeft PARKEAGLE haar eerste product prototype geprint via een online 3D-printdienst met behulp van selective laser sintering (SLS). In tegenstelling tot de verwachtingen van de startup, was het print proces omslachtig, prijzig en verkreeg de partij weinig advies van de 3D-printdienst om haar behuizing te optimaliseren. PARKEAGLE had dus een alternatieve prototypepartner nodig.

img_7238
Het 3D-printen van een vroeg model van de behuizing

De keuze viel op Printr, de Nederlandse 3D-printsoftware-startup, bekend van haar online platform Formide. Als PARKEAGLE’s mede-startupbootcamp alumnus, was samenwerken een logische stap. Terwijl de slim-parkeren-startup op zoek was naar een effectieve wijze om haar productontwerp technisch te beproeven, voerde zij al in een vroeg stadium projecten uit voor klanten. Door samen te werken met Printr realiseerde PARKEAGLE zich al snel dat 3D-printen niet alleen gebruikt kon worden om productontwerpen te visualiseren, maar bovendien om prototypes te ontwikkelen die gebruikt konden worden om het productontwerp te optimaliseren. PARKEAGLE wilde een water- en gewichtsbestendige sensorbehuizing die snel en betaalbaar ontwikkeld kon worden en makkelijk te installeren was. Om deze aspecten te integreren in het ontwerp, bestond PARKEAGLE’s eerste behuizingsprototype uit drie componenten.

printed_sensors
Een van de prototypes in het productontwikkelingsproces

Gebaseerd op Printr’s advies, ontwierp PARKEAGLE het tweede prototype van de behuizing met twee in plaats van drie componenten en met behulp van de FDM-techniek in plaats van SLS. Hierdoor werd het productontwikkelingsproces rendabel en het uiteindelijke product efficiënter in materiaalgebruik. Door het model te optimaliseren voor FDM 3D-printen, heeft Printr het mogelijk gemaakt om elektronische componenten te integreren in het model zodat de technische betrouwbaarheid en functionaliteit van het model beproefd kon worden. Gezien het PLA-prototype ontworpen was om zware lading te dragen, kon PARKEAGLE draagvermogen-tests uitvoeren met verschillende voertuigen. Het resultaat was een lager, breder en dus sterker prototype.      

Productontwikkeling met 3D-printen verandert de manier waarop startups opereren en groeien. Naast startups beginnen ook bestaande bedrijven 3D-printen en Internet of Things te ontdekken als manieren om snel nieuwe en slimme producten te ontwikkelen. In Nederland is de open innovatiefabriek 3D Makers Zone daarvoor de uitgelezen plek, en zoals 3Dprint Magazine al eerder schreef, begint het ministerie van Economische Zaken nu ook in te zien dat dit dé manier is voor bedrijven om de drempels voor innovatie te verlagen. De maakindustrie in Nederland is rijp voor incubators en hacker spaces, zoals ook dit voorbeeld van Printr weer bewijst.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …