Home 3D-Science Orthin 3D-print beenprothese voor patiënt

Orthin 3D-print beenprothese voor patiënt

4 min lezen
0

Orthopedische instrumentmakerij Orthin, onderdeel van AchilleonZorg, heeft deze week de eerste 3D-geprinte beenprothese op de markt gebracht. Dit gebeurde in samenwerking met 3D-printprofessional Oceanz. “Een stap met toekomstperspectief”, aldus Helma Bakker van AchilleonZorg. “In de toekomst zullen digitaal modelleren en 3D-geprinte hulpmiddellen steeds vaker gaan voorkomen.” Orthin en Oceanz zijn trots op de samenwerking en dit behaalde resultaat.

“Zorgverzekeraars kijken steeds kritischer naar orthopedische bedrijven. Het is zaak om ons te blijven onderscheiden. Naast de marktwerking in de zorg, zullen zorgverzekeraars in de toekomst steeds minder orthopedische bedrijven contracteren”, aldus Helma Bakker van AchilleonZorg.

Oceanz-Achilleon prothese 3D pB1

Digitaal productieproces
Vooruitkijkend hierop heeft Orthin een aantal jaren geleden 3D-scanners aangeschaft. Groot voordeel is bovendien dat de scanners meegenomen kunnen worden naar elke gewenste locatie. Het productieproces is daarmee nu volledig digitaal. Het digitale bestand verandert met behulp van diverse software tot een eindproduct. Bij de geprinte beenprothese is de tussenstap van een gefreesde mal en fysieke modellering in een werkplaats nu overbodig. Orthin heeft bovendien eigen kleinschalige 3D-printers aangeschaft om vertrouwd te raken met alle technieken en processen.

Oceanz-Achilleon prothese 3D PB2

De voordelen van gescande en 3D-geprinte hulpmiddellen per doelgroep

Milieu:

  • Weinig (gips-)afval

Patiënt:

  • Scannen i.p.v. het gipsen van een patiënt.
  • Draagcomfort voor de patiënt (het 3D-hulpmiddel is lichter in gewicht)
  • Personaliseren van prothese mogelijk met tekst en kleur
  • Met de digitaal verkregen gegevens heeft men voor een herhalingsvoorziening alle beginwaarden, deze zijn reproduceerbaar.
  • Scannen op locatie, gemak voor de patiënt.

Orthin:

  • Efficiënter produceren; minder manuren in de werkplaats
  • Terugbrengen levertijden

Zorgverzekeraar:

  • Goedkopere zorg

3D-printen binnen de medische industrie
Als 3D-printprofessional ziet Oceanz een stijgende vraag naar direct toepasbare producten. “Deze prothese is hier een goed voorbeeld van. De prothese is geprint met een biocompatibel nylon materiaal (PA2200). Eén van de gecertificeerde kunststoffen binnen ons onlangs behaalde ISO 13485-certificaat”, vertelt Robert Groeneveld, sales engineer medical bij Oceanz.

Oceanz-Achilleon prothese 3D PB3

“Binnen het medisch werkveld heeft 3D-printen de toekomst. Oceanz levert inmiddels diverse 3D-printmodellen voor de medische branche. Chirurgen, tandtechnici, onderzoekers en fabrikanten van medische hulpmiddelen, kunnen dankzij deze techniek efficiënter en nauwkeuriger werken. Het directe gevolg is dat patiënten hiervan profiteren, omdat zij steeds beter geholpen kunnen worden. Binnen vijf jaar zal 3D-printen de medische wereld enorm veranderen”.

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …