Home 3D-Science Ontwikkeling van een 3D-bottenprinter aangekondigd

Ontwikkeling van een 3D-bottenprinter aangekondigd

3 min lezen
0

Bottransplantatie is een procedure die nogal wat risico’s met zich meebrengt: afstoting, infectie en veel pijn en ongemak. Er zijn verschillende situaties die kunnen vragen om een transplantatie van bot, zoals complexe breuken, ziektes of botten die niet goed herstellen van een breuk.

Bottransplantaties kunnen worden ingezet om nieuwe groei te genereren of dienen als een soort lijm om botten samen te smelten. Het bot voor de transplantatie kan uit het lichaam van een overleden donor komen, of van de patiënt zelf. Elke methode zorgt voor problemen: een transplantaat van een ander persoon zorgt voor een verhoogd afstotingsrisico maar je kan ook slechts een beperkte hoeveelheid bot uit een levende patiënt halen.

Bacterin

Met 3D-printing is het mogelijk om objecten in elke gewenste vorm te printen. Onderzoekers werken aan het 3D-printen van bot voor transplantatiedoeleinden, met behulp van biocompatibele calciumfosfaatpoeders of materiaal dat gegenereerd is uit dierbotten. Printers zijn specifiek gemaakt voor bioprinting en nu hebben onderzoekers van Montana State University en Bacterin International een 3D-printer gemaakt speciaal voor het printen van botten. Het werken met 3D-geprinte weefsels (voor medische testen, organen, kraakbeen of botten) is een breuk met het verleden aangezien we in theorie reserveonderdelen voor mensen kunnen printen die voortkomen uit onze eigen cellen.

De printer helpt bij het maken van innovatieve, regeneratieve bio-steigers. De productie van een gespecialiseerde 3D-printer die in staat is om botbouwsels te maken was een samenwerking tussen de universiteit en de weefselproducent Bacterin. De samenwerking moet in de toekomst leiden tot een nóg betere printer die bottransplantaties sterk kan vereenvoudigen.

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …