Home Uncategorized Oesterkwekers gebruiken 3D-geprinte structuren voor rif

Oesterkwekers gebruiken 3D-geprinte structuren voor rif

5 min lezen
0

Oesters zijn erg geliefd voedsel. Duur maar smaakvol en daarom is de vraag erg groot. De natuur levert niet genoeg om de vraag aan te kunnen dus zoals met zoveel voedsel, kweekt de mens extra bij. Helaas is de mens ook erg goed in het verwoesten van de natuur, zoals de riffen en de natuurlijke habitats van deze weekdieren en overbevissing en door de mens veroorzaakte klimaatverandering.

3dp_printedreefs_harvesting

Maar een schaaldierenbedrijf uit New England  hoopt te helpen om de vernietiging van de natuurlijke omgeving van de oesters te beteugelen met behulp van 3D-geprinte riffen. Pat en Barbara Woodbury – eigenaar en exploitant van de Woodbury Shellfish Company – hebben een bedrijf dat zich toelegt op de kweek van hoge kwaliteit schelpdieren die duurzaam zijn en geen negatieve invloed op het milieu hebben. Het echtpaar teelt de schaaldieren sinds 1988 en hebben de afgelopen 25 jaar een actieve rol gespeeld bij de ontwikkeling van lokale, duurzame visserij en het stimuleren van de lokale vers voedsel beweging.

3dp_printedreef_woodbury_logo

3dp_printedreef_woodbury-300x222

3dp_printedreef_oysters-300x225

Oesterbanken bieden een kant en klare bron van voedsel, habitat en veiligheid voor een groot aantal dieren die volledig afhankelijk zijn van de aanwezigheid ervan om te overleven. Het beschermen van oesters is van vitaal belang voor de bescherming van honderden andere zeedieren. In de afgelopen vijf jaar hebben de Woodburys zich sterk gericht op oester-restauratie en daartoe hebben ze onlangs samen met keramische 3D-printing servicebureau Tethon 3D kunstmatige riffen ontwikkeld die hopelijk kunnen helpen de oester bevolking te herstellen.

“De mogelijkheden voor het herstellen van het milieu met 3D-printen beginnen nu pas onderzocht te worden, met name keramiek. Keramiek is gemaakt van natuurlijk voorkomende klei, en is derhalve het ideale materiaal voor zeeën, meren en bodem. Door gebruik te maken van keramische 3D-printing kunnen we aangepaste ontwerpen maken die moeilijk met de hand te zouden zijn te maken”, aldus President en CEO van Tethon 3D Karen Linder.

Pacific_Oysters

Als we in ogenschouw nemen dat 85% van de oesterbanken in de wereld op dit moment sterven of al vernietigd zijn door overbevissing, vermindering van de habitat en de klimaatverandering, zijn de inspanningen van Woodbury slechts een druppel op de gloeiende plaat. Er zal meer voor nodig zijn om de dynamiek van de oesterhabitatvernietiging veranderen, maar als het 3D-geprinte-rifproject succesvol is, kan het bewijzen dat duurzame riffen ook winstgevend kunnen zijn, en zo andere bedrijven aanmoedigen om hun kweekmethode te veranderen.

img_8023

De 3D-geprinte keramische structuren zijn ontworpen door de Woodburys om zowel oestervoortplanting te stimuleren als tegelijkertijd te helpen om het lokale mariene milieu te herstellen. De natuurlijke structuur van het rif is bedoeld om nieuwe populaties van oesters te stimuleren om zich er te vestigen, te groeien en te overleven, waardoor andere soorten van het mariene leven kunnen worden geholpen met het herstellen van het lokale ecosysteem. Het is nog te vroeg om te zeggen welk effect dit zal hebben op de lange termijn, maar de Woodburys zeggen dat de voorlopige resultaten positief zijn geweest.

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in Uncategorized

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …