Home 3D-Gear Nieuwe uitklapbare mobiele 3D-printer genaamd ‘Foldie’ in ontwikkeling

Nieuwe uitklapbare mobiele 3D-printer genaamd ‘Foldie’ in ontwikkeling

3 min lezen
1

Hoewel 3D-printers ook steeds vaker kleinere varianten krijgen (denk aan de Ultimaker 2 Go en M3D bijvoorbeeld) zijn er niet veel fabrikanten die 3D-printers voor ‘op reis’ maken. Het Nederlandse By Flow met de 3D-printer in het formaat van een handzaam koffertje is een van de weinige die hierop inspeelt.

Nu is daar een Belgische fabrikant 3D-Printers VBD bijgekomen met Foldie, een opvouwbare 3D-printer. Er wordt nog druk aan de printer gewerkt en is dus nog in de ontwikkelingsfase. Maar de potentie van de handzame 3D-printers is duidelijk. Als de printer is ingeklapt past het met gemak in een laptoptas. En dat is best wel praktisch.

foldie1

De Foldie is ook nog eens ontwikkeld voor mensen met een iets minder ruime portemonnee. Heel duur wordt het printertje dus niet. Bovendien is het ontwerp ‘open source’, staan de meeste onderdelen van de printer op Thingiverse en zijn deze onderdelen dus uit te printen met een 3D-printer. Alle andere benodigde onderdelen zoals elektronica, motortjes en boutjes en moertjes dienen nog wel even gekocht te worden. Al met al komt de prijs uit rond de 350 euro. En daarna kun je dus net als bij het RepRap project de meeste onderdelen voor bijvoorbeeld een tweede printer uitprinten.

De Foldie heeft een ‘heated bed’ als optie en heeft standaard een single extruder en een automatische calibratie voor het printbed. De exacte grootte van het printend is nog niet helemaal duidelijk, maar naar alle waarschijnlijkheid zal het uitgevouwen printertje objecten tot 150 milimeter hoog kunnen printen.

foldie2

Mede door de prijs en de mobiliteit zou dit wel eens een populaire printer kunnen worden onder studenten. Maar denk ook aan rampgebieden in bijvoorbeeld derde-wereldlanden, waar ter plekke kleine protheses kunnen worden geprint in moeilijk bereikbare gebieden.

In ieder geval een erg leuk project om in de gaten te houden.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Gear

Één reactie

  1. Dré Jansen

    9 september 2015 op 17:00

    da’s mooi!
    niet dat ik hem meteen zal kopen, maar op demo dagen neem ik mijn printer mee om te laten wat ik er mee kan (dat is heeeel wat anders dan: wat er mee kan!)
    ik ben nog een beginnertje, het probleem is niet zo zeer de printer, maar de tekenaar, ikke dus.
    toch krijg ik veel aandacht als ik het ding laat zien.
    het spreekt tot de verbeelding, een ‘meeneem’ printer is dus mooi voor demonstraties.
    zal wel een lieve duit kosten, zoals alle nieuwigheden.
    ik hou het nog even bij mijn eigen printertje.
    groeten, Dré

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…