Home 3D-Culture & Design Nieuwe 3D-geprinte kicks van New Balance en Adidas gelanceerd

Nieuwe 3D-geprinte kicks van New Balance en Adidas gelanceerd

5 min lezen
0

Het was een mooie week voor 3D-geprinte schoenen afgelopen week. Als eerst lanceerde New Balance haar nieuwe 3D-geprinte schoenen, de MS066. Een dag later kondigde Adidas haar nieuwe sneakers aan die gedeeltelijk zijn gemaakt van gerecycled plastic uit de oceaan.

New Balance MS066

concepts-new-balance-3d-printed-ms066-6-700x468 concepts-new-balance-3d-printed-ms066-thumb concepts-new-balance-3d-printed-ms066-5-700x468 concepts-new-balance-ms066-3d-printed-shoes-4

De nieuwe 3D-geprinte kicks van New Balance is het vervolg op de eerder gelanceerde Zante Gernerate schoenen die een paar maanden geleden in het nieuws kwamen. Deze schoenen met een prijskaartje van vierhonderd dollar bevatten een 3D-geprinte innovatieve zool.

Ook de nieuwe MS066, die ontworpen is in de New Balance Lifestyle Design Studio in Tokyo, bevat deze zelfde 3D-geprinte zool en zal slechts te koop zijn in New York bij de Concepts boutique voor een iets schappelijkere prijs dan de Zante Generate, namelijk $349,95.

De zolen van deze futuristische en minimalistische schoenen zijn geprint door middel van Selective Laser Sintering (SLS) waarbij een laser een poederbed laag voor laag uithard tot een 3D-model. Het poeder waar deze zool mee is geprint is een flexibel materiaal genaamd DuraForm TPU en is afkomstig van 3D Systems.

De zool heeft van binnen een bijenkorfachtige structuur wat voor extra veerkracht en comfort zorgt.

Geïnteresseerd in een paar van deze geprinte New Balance schoenen? Dan heb je helaas pech, want New Balance heeft vorige week slechts 40(!) stuks op de markt gebracht..

Adidas UltraBoost Uncaged

adidas_parley_ultraboost_image_4 adidas-ultra-boost-uncaged-parley-2 adidas-ultra-boost-uncaged-parley-1

Vorig jaar sloegen Adidas en Parley, een bedrijf dat zich inzet voor de bewustwording rondom de plastic soep in onze oceanen, de handen ineen om een schoen te ontwerpen die gemaakt is van gerecycled plastic uit de oceaan. Dit resulteerde in een indrukwekkend prototype die gemaakt was van gerecycled plastic in combinatie met de 3D-geprinte Futurecraft-zool van Adidas.

Maar Parley en Adidas zaten niet stil en onthulden als volgende stap de UltraBoost Uncaged Parley sneakers die aankomende maand in de verkoop gaat. In eerste instantie zal Adidas 7000 paar verkopen van deze gerecyclede sneakers, maar de Duitse schoenengigant wil binnen het komende jaar meer dan een half miljoen paar verschepen naar de klant.

Het is daarom niet zo gek dat bij deze nieuwe versie afscheid is genomen van 3D-printing. Voor een half miljoen identieke exemplaren zijn traditionele fabricagetechnieken met het oog op de snelheid en de kosten van productie uiteraard betere opties. En bij deze schoenen gaat het meer om de awereness rondom de plastic soep in onze oceanen dan om een persoonlijke ‘touch’. Sterker nog, elk paar schoenen bevat tot elf gerecyclede plastic flessen uit de kustregio van de Malediven.

Adidas zet met deze schoenen weer een volgende stap in de richting waar ze met haar productlijn naartoe wil. En dat is het compleet elimineren van nieuw plastic bij de productie in de waardeketen van Adidas.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Culture & Design

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…