Home Uncategorized Nieuw-Zeelandse wetenschappers 3D-printen honingraten

Nieuw-Zeelandse wetenschappers 3D-printen honingraten

3 min lezen
0

Hoewel bijen zelf ook prima honingraten kunnen 3D-printen met filament uit hun eigen lijf, kun je ze ook direct laten focussen op de honingproductie als je ze de constructie van honingraten uit handen neemt.

honingraat4

Een team wetenschappers van Auckland University uit Nieuw-Zeeland heeft een manier gevonden om via 3D-printing hele goede honingraten te maken. Hiermee nemen ze een hoop stress weg uit het bijenleven, hetgeen niet alleen bijdraagt aan de honingproductie maar ook aan de overlevingskansen van dit nuttige en door de mensen geliefde insect dat de laatste tijd bedreigd wordt in haar voortbestaan.

honingraat3

Het mes snijdt aan meerdere kanten, want bijen spenderen niet alleen een heleboel tijd en energie aan het maken van een goede raat, maar ze moeten er zelf ook een heleboel honing voor eten om energie van te krijgen. Verspilling dus.

honingraat6

Bijenkorven worden uitgerust met schitterende replica’s van honingraten en de bijen kunnen er direct in trekken en aan de slag met de honingproductie. Deze turnkey-bijenkorven zijn eenvoudig te realiseren met 3D-printing.

honingraat2

De enige uitdaging is om de honingraten precies goed te krijgen. Hiertoe heeft het onderzoeksteam bestaande raten tot in detail geanalyseerd. Software analyseert het interieur van een bijenkorf en creëert tevens 3D-objecten. Vervolgens kan een 3D-printer in 1 dag een honingraat bouwen waar 60.000 bijen een week mee bezig zouden zijn.

honingraat7

De bijen moeten zich echter wel thuis voelen in de korf. Hun persoonlijke ruimte in de honingraat moet precies goed zijn, anders vinden ze het niets. De eerste resultaten van de 3D-geprinte varianten zijn veelbelovend. De volgende stap is om de honingraten in echte bijenwas te printen.

honingraat5

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in Uncategorized

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …