Home 3D-Innovation Nieuw 3D-printsysteem 3D-print binnen minuten en zonder lagen

Nieuw 3D-printsysteem 3D-print binnen minuten en zonder lagen

5 min lezen
0

Onderzoekers van MIT en Steelcase uit Michigan hebben een nieuwe 3D-printmethode ontwikkeld die op grote schaal kantoormeubilair moeten kunnen 3D-printen. De techniek wordt Rapid Liquid Printing genoemd en zou het mogelijk maken om binnen minuten grote objecten te maken, met gebruikmaking van materialen die normaal gesproken gebruikt worden in andere industriële processen.

Het RLP-systeem lijkt heel anders dan een conventioneel 3D-printsysteem. In plaats van langzaam laag voor laag te 3D-printen, begint het RLP-proces met een grote tank vol gel. Met een nozzle die vastzit aan een CNC-machine wordt een tweedelige vloeibare polyurethaan in de gel geëxtrudeerd waarna de twee vloeistoffen samensmelten.

Het 3D-geprinte object wordt vervolgens uit de gel gehaald en met water afgespoeld, daarna hoeft het niet meer uitgehard te worden. Wie zit er achter deze nieuwe vondst? Niemand anders dan Skylar Tibbits, die samen met Jared Laucks het Self-Assembly Lab van MIT aanstuurt. Het klinkt behoorlijk opzienbarend, een materiaal dat binnen minuten geproduceerd kan worden.

“Ons proces print niet met lagen, heeft geen supportmaterialen nodig en kan binnen seconden tot minuten 3D-printen en gebruikt dagelijkse industriële vloeibare materialen”, aldus Tibbits.

In onderstaande video kun je het proces zien:

De rol van Steelcase, als producent van kantoormeubelen, is het zoeken naar mogelijkheden voor het personaliseren en op maat maken van objecten voor op de werkvloer. Dit type producten maakt het voor bedrijven ook weer interessanter om personeel aan te trekken. Tibbits beweert dat als dit proces is uitontwikkeld en beschikbaar komt op de markt, het onvergelijkbaar zal zijn met wat er nu al kan met 3D-printing. Volgens hem zijn er drie uitdagingen die 3D-printing moet oplossen om beter te kunnen concurreren met conventionele productiemethoden: te langzaam, andere (duurdere en nog te ontwikkelen) materialen, en te klein bouwvolume.

Tibbits zegt dat Rapid Liquid Printing dat allemaal kan veranderen dankzij haar snelheid en materialen waarmee het kan werken. Het zorgt ook voor kansen voor het ontstaan van nieuwe 3D-printmethoden omdat het mogelijk is om verschillende diktes van een object te maken. De kwaliteit van de prints schijnt heel hoog te zijn en zacht, bijna organisch aan te voelen. Als het echt zo is dat je volledig vormvrij kunt printen binnen de gelsuspensie kun je dynamische vormen maken zonder supportstructuren.

Tibbits erkent dat het nog wel vrij vroeg is voor deze technologie. Het duurt dus nog wel even voordat er meubels kunnen worden gemaakt die voldoen aan standaarden en eisen. Daarnaast moet ook duidelijk worden wat de kosten worden. Maar het is erg opwindend en veelbelovend!

Stel je voor dat je straks voor je klant een product kan maken terwijl hij wacht. Nuff said… Shut up and take my money!

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …