Home 3D-Printen Motorfiets met 3D-geprinte onderdelen breekt snelheidsrecords

Motorfiets met 3D-geprinte onderdelen breekt snelheidsrecords

3 min lezen
0

De Zweedse Eva Håkansson is gek op snelheid. Haar missie? De snelste elektrische motorfiets ter wereld bouwen. Ze is continu in de aanval om het snelheidsrecord te verhogen. Op dit moment staat het record op 400 kilometer per uur, maar door het design van de motorfietsen te blijven optimaliseren kan hier steeds weer een kilometer per uur bij komen.

eva2

Dure hobby? Ja, voortdurend nieuwe onderdelen ontwikkelen is een kostbare zaak, maar het valt erg mee als je ze zelf ontwerpt en laat printen op de 3D-printer. Eva gebruikt een gewone FDM-desktop-3D-printer, een Lulzbot en laat de machine het werk doen. Zodra het nieuwe onderdeel ontworpen is, zet ze de printer aan en loopt erbij weg. Met zo weinig handwerk, kan ze zich focussen op het verbeteren van de motor in plaats van op het uitvoeren van handwerk.

eva-hakansson

Het project heet KillaJoule en draait om een motorfiets die er nogal wonderlijk uitziet. Maar liefst zes jaar is Håkansson bezig geweest met het schaven aan de motorfiets, elke keer weer onderdelen verbeterend. Op het eerste oog lijkt het voertuig meer op een auto dan op een motorfiets, maar snelheidsduivel Eva legt uit hoe het zit: “De KillaJoule heeft twee wielen achter elkaar en daarmee is het gewoon een motorfiets. Heel simpel. We passen voortdurend de aerodynamica aan, dit zou niet mogelijk zijn zonder 3D-printing. Ik ben dan ook erg blij met mijn Lulzbot.”

printing_strut_cover_killajoule_3

Op de TAZ 3D-printer van Lulzbot heeft Håkansson veel mogelijkheden. De machine biedt een groot printvolume, self-leveling en self-cleaning en heeft een speciale hot end en printbed die tot hogere temperaturen kunnen worden verhit, zodat er met PEI geprint kan worden. Dit is een hoogwaardige polymeer die als metaalvervanger dienst kan doen.

eva3 eva1

 

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Printen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …