Home 3D-Printen Mosaic komt met verbluffende multi-color printtechniek

Mosaic komt met verbluffende multi-color printtechniek

4 min lezen
0

Het bedrijf Mosaic Manufacturing uit Ontario, Canada heeft een techniek ontwikkeld waarmee multi-color geprint kan worden vanuit één extruder.

Kleur zorgt ervoor dat een 3D-printje extra leuk wordt, iets wat opvalt. Waarom valt het op? Omdat de meerderheid van de geprinte objecten nog in één kleur geprint wordt. Er zijn verschillende manieren waarop FDM 3D-printers in meerdere kleuren kunnen printen. De meeste werken met een extra extruder of soms zelfs met multi-color filament, maar dan heeft de gebruiker geen controle over welke kleur waar terechtkomt.

mos4-1024x682

Hoewel dit een aardige benadering is, is het Canadese bedrijf erin geslaagd om een methode te vinden die de 3D-printwereld een flinke duw kan geven.

Mosaic heeft mogelijk een manier gevonden die bijna elke 3D-printer in staat kan stellen om met gemak in meerdere kleuren te printen zonder dat er grote ingrepen in de machine nodig zijn.

mos1-1024x449

Er zijn geen verschillende extruders nodig, maar alleen een nieuw apparaat dat ze binnenkort op de markt gaan brengen. Dit apparaat zoekt de kleuren uit en bepaalt welke kleur wanneer ingevoerd moet worden in de extruder. In het kastje zitten motoren om het filament aan te sturen, een snijder en een connector. Het kastje gebruikt energie en druk gecombineerd met een algoritme dat ervoor zorgt dat de stukjes filament ongestoord de printer ingevoerd worden.

mos3-1024x597

Het systeem bepaalt wanneer de kleur gewisseld moet worden, gebaseerd op de G-code die naar de printer is gestuurd. Als het tijd is voor een kleurverandering, snijdt het systeem de draad van het filament door en smelt het een nieuwe kleur eraan vast. Dit gebeurt allemaal live, ruim voordat het filament de printer bereikt. De kleur kan elke 35mm veranderd worden als de gebruiker dat wil, zodat er meerkleurige laagjes mogelijk zijn zonder een centje pijn.

IMG_4589

Het apparaat creëert multi-color filament dat zich verder net zo gedraagt als gewoon filament zodat de printer en de extruder er geen moeite mee zullen hebben. Het heeft tot nu toe gewerkt op alle printers waar ze het op uitgeprobeerd hebben. Het bedrijf denkt nog na over of ze deze technologie open source willen maken of dat ze hun innovatie willen beschermen via patenten. De prijs is nog niet bekend, maar het kastje gaat hoogstwaarschijnlijk minder kosten dan het upgraden van een bestaande printer met extra extruders.

IMG_7565

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Printen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …