Home 3D-Lifestyle Mobiel modulair 3D-geprint huis zet je in minuten in elkaar

Mobiel modulair 3D-geprint huis zet je in minuten in elkaar

5 min lezen
0

3D-geprinte huizen komen regelmatig langs in 3Dprint Magazine. Zoals bekend, zijn er verschillende technieken waarmee huizen geprint worden, maar de meeste komen neer op een zelfde basisprincipe.

Het 3D-printen van huizen wordt echter pas écht interessant als we niet alleen sneller en goedkoper kunnen bouwen, maar ook slimmer, duurzamer en vormvrij. Vooral dat laatste is belangrijk aangezien dat ons in staat stelt huizen te ontwerpen die passen bij de persoonlijkheid van degene die erin woont.

assembling

De moderne mens wil niet meer een huis volgepropt met spullen. Nee, het gaat om minimalisme en het hebben van zo’n weinig mogelijk ballast. Het idee is dat de weinige spulletjes die je hebt, dingen zijn die er toe doen, van hoge kwaliteit, multifunctioneel en maximaal efficiënt.

tension-element-outer-seam

Dit geldt met name voor wanneer je kampeert, rondtrekt of een evenement hebt maar ook voor mensen die zich gewoonweg weinig onroerend goed kunnen veroorloven. Met 3D-printen zijn er veel mogelijkheden om daar stappen in te zetten. We hebben al heel wat concepten langs zien komen voor moderne huizen, exotische wooncommunes en voor derdewereldhuisvesting.

Het idee van een modulair huis is populair. Combineer dat met 3D-printing en je hebt een fraai, betaalbaar en draagbaar systeem dat in elkaar geklikt kan worden. De ontwerpers van dit idee hebben het tentoon gesteld op de 3D Printer World 2015 in Burbank (voorstad van Los Angeles). Ze waren in staat om het ruim 3 meter hoge gebouw in slechts 18 uur te printen, in hun auto mee te nemen en het inclusief uitladen en uitpakken in slechts 10 minuten in elkaar te zetten. Als je het in- en uitpakken buiten beschouwing laat, kost het dus maar een paar minuutjes om het in elkaar te zetten.

Detail-view-of-s-wall-connection

Voor het maken van de onderdelen gebruikten ze een Euclid Robot 3D Printer met ABS als materiaal. Aan de buitenkant van het gebouw zit een spanelement met een haak en een uitsparing waar die haak in kan klikken. Aan de binnenkant zit dan weer een compressie-element dat meegeeft bij het induwen.

Het gebouw is ook beschermd tegen regen omdat de buitenste zoom zo is gepositioneerd dat hij onder het compressie-element zit. Door de klikverbinding krijgt water geen kans om binnen te komen.

S-WALL-SNAPY2-S1

Betaalbaarheid is ook van groot belang en die vlieger gaat zeker op voor dit huis. Het kost weinig om de onderdelen te produceren en ook om ze te vervoeren. De onderdelen zijn makkelijk samen te voegen omdat ze allemaal hetzelfde zijn, of ze nou voor de vloer, het dak of een muur bestemd zijn. Mechanische systemen zijn ook makkelijk inbouwbaar, dit geldt ook voor pijpen voor vloeistoffen. Ventilatiebuizen kunnen ook ingebouwd worden en zelfs meegeprint worden.

Een beetje een lego-huis dus, nog leuk om in elkaar te zetten ook!

 

 

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …