Home 3D-Gear Microsoft verandert je smartphone in een 3d-scanner

Microsoft verandert je smartphone in een 3d-scanner

4 min lezen
0

ms-feat

Elke week worden er weer talloze nieuwe toepassingen verzonnen voor 3D-printers. Voor steeds meer bedrijven en consumenten biedt dit nieuwe mogelijkheden. Ook Microsoft probeert zijn voordeel te halen uit deze groeiende markt en probeert haar Windows smartphones de mogelijkheid te geven 3D-gezichtsscanners te worden. Dit doen ze met niets meer dan slechts de camera die al in de telefoons zit ingebouwd als data-verzamelapparaat. 

Het onderzoek dat Microsoft heeft gedaan en de technologie die het heeft gebruikt is anders dan die gebruikt wordt in de meeste 3D-scanners die vandaag de dag op de markt zijn. In plaats van het gebruiken van meerdere sensoren om de afstand te berekenen voor accurate 3D-modellen, gebruikt Microsoft een kale smartphone camera en een aantal zeer knappe en ingewikkelde software algoritmes. Het moeilijkste onderdeel voor de onderzoekers was om een user interface te bouwen die intuïtief en gemakkelijk te gebruiken is én technisch goed werkt. De naam van de user interface is veelbelovend, want ze is vernoemd naar het zelfbewuste kunstmatige intelligentiesysteem uit de Terminator films: Skynet.

ms-1

Skynet werkt aan de gebruikerskant door de gebruikers vergelijkbare handelingen te laten verrichten als wanneer ze een panorama-foto maken met hun telefoon. In plaats van zich zelf als draaipunt te gebruiken, zoals bij een panorama-foto,  gebruikt degene die het scannen doet nu het gezicht van de andere persoon als dat punt. De software geeft de scannende persoon aanwijzingen wanner hij de camera rond het hoofd van de te scannen persoon moet bewegen. Ondertussen verzamelt de telefoon de data en construeert hij een 3D-rendering. De video aan de onderkant van deze pagina laat je zien hoe intuïtief het werkt.

Als het gezicht van een persoon gescand is, kan een smartphone-gebruiker het gezicht op zijn telefoon in elke richting draaien. Het bestand kan vervolgens naar een 3D-printer worden gestuurd waarmee een 3D-geprinte versie van die persoon kan worden gemaakt.

[evp_embed_video url=”http://msrvideo.vo.msecnd.net/rmcvideos/212177/212177.mp4″]
Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Gear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …