Home 3D-Science Meisje krijgt nieuwe schedel dankzij 3D-printing

Meisje krijgt nieuwe schedel dankzij 3D-printing

4 min lezen
0

Tiffany Cullern uit Swindon, Engeland heeft een nieuwe schedel gekregen die gemaakt is met 3D-printing.

Tiffany was 12 jaar oud toen ze haar reukvermogen kwijt begon te raken. Haar artsen konden de plank niet verder misslaan toen ze diagnosticeerden dat deze symptomen te wijten waren aan een zware huisdierenallergie, in Tiffany’s geval een allergie voor haar konijn. Pas na een scan kwam de waarheid aan het licht: ze bleek een hersentumor te hebben ter grootte van een tennisbal en die kon alleen operatief verwijderd worden.

Toen de specialisten de tumor hadden weggesneden, was Tiffany ook haar halve schedel kwijt, of half, in elk geval een groot deel van haar hoofd lag in elk geval open.

Drie maanden lang leefde Tiffany voort met een enorme hap uit haar hoofd. Ze ging zelfs weer naar haar werk, terwijl ze wachtte op een volgende operatie. Nu is ze 20 en heeft ze haar schedel laten repareren dankzij 3D-printingtechnologie. Maar ze zal nooit vergeten hoe het was om te leven met een halve schedel.

“Het was erg raar om met een half hoofd rond te lopen. Ik kon mijn hele hand in het gat steken waar mijn schedel ooit had gezeten. Ik voelde er met mijn hand, dit was erg raar.”

Dat kwam dus doordat de allergie een tumor ter grootte van een vuist bleek te zijn in de ruimte tussen haar ogen. De tumor was in staat om agressief te groeien waarbij hij het bot dat hij tegenkwam gewoonweg verwoestte en dreigde haar brein te beschadigen.

De operatie kwam terwijl ze bezig was met haar opleiding. Uiteindelijk is het Tiffany gelukt om haar studie te blijven volhouden, vanuit het ziekenhuisbed. In een zes uur durende operatie hebben de artsen vervolgens haar schedel doorboord voordat ze de tumor konden weghalen en haar hoofd zo goed mogelijk weer in elkaar konden zetten. Helaas was haar brein opgezwollen geraakt door de operatie. Hierdoor reageerde ze niet meer en hadden de artsen geen andere keuze dan een stuk van haar schedel weg te halen.

Het bedrijf dat moest zorgen voor het vervangende deel had wat problemen met 3D-printen waardoor de arme meid een paar maanden moest wachten op haar operatie. “Het was erg eng en gênant om met een half hoofd rond te lopen.”

Op basis van de data van haar CT-scan hebben ze een 3D-model van haar schedel gemaakt. Deze werden in delen uitgeprint in titanium, plastic en calcium. Tiffany is inmiddels verloofd met haar vriendje.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Provincie Noord-Holland en 3D Makers Zone gaan partnership aan

Haarlem, 6 september 2017 – Onder het motto Open Innovatie tekende Algemeen Directeu…