Home 3D-Science Meisje krijgt groot 3D-geprint schedelimplantaat

Meisje krijgt groot 3D-geprint schedelimplantaat

3 min lezen
0

Jessica Cussioli is 23 en woont in Brazilië. Na een verschrikkelijk fietsongeluk was een groot deel van haar schedel kapot en had ze permanent last van duizeligheid, hoofdpijnen en algehele malaise. Stel je alleen al voor dat je de hele dag met zware hoofdpijnen rondloopt. Elke dag.

brazilfeatured

Ze was de pijn en het moeten leven zonder een stuk van haar schedel ter grootte van 12 cm zó zat, dat haar moeder op zoek ging naar een oplossing. Ze kwam erachter dat een prothese en operatie ongeveer 130.000 Braziliaanse Real zouden kosten. Dit is om en nabij de 40.000 euro. Dat was financieel onhaalbaar voor de familie.

brazil3

Toen nam haar moeder contact op met doktoren, websites en fabrikanten om te kijken of er nog een andere oplossing mogelijk was. Hierbij stuitte ze op het Instituto Biofabris, dat een techniek heeft ontwikkeld om in titanium te 3D-printen.

brazil2

De techneuten gebruikten de CT-scandata om een 3D-model van Jessica’s hoofd te maken en printten vervolgens een titanium plaat die gebruikt kon worden om het grote gat in haar schedel af te dichten. Deze procedure is op zich niet nieuw, maar wat wél nieuw eraan was, is de manier waarop het gefabriceerd werd. Door het gebruik van titanium dat geprint werd op een direct metal sintering 3D-printer, was de kans groot dat het lichaam de prothese niet zou afstoten.

brazil5

Titanium wordt door het lichaam gezien als materiaal dat vergelijkbaar is met lichaamseigen weefsel. De operatie bleek een succes en Jessica ziet er veel beter uit en voelt zich ook een stuk beter. Ze durft nu weer te gaan winkelen in het winkelcentrum en ook weer haar opleiding op te pakken en af te maken.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …