Home 3D-Innovation Maak 3d-printer filament van je oude gerecyclede plastic melkflessen

Maak 3d-printer filament van je oude gerecyclede plastic melkflessen

3 min lezen
0

turningoldmi

Je eigen voorwerpen maken met een 3D-printer is veel goedkoper dan wat je zou betalen voor gefabriceerde voorwerpen, zelfs inclusief de kosten van het aanschaffen van het plastic filament.

Deze kosten kunnen zelfs nog verder omlaag als je je eigen filament maakt van oude melkflessen. Bovendien is dit ook nog eens heel goed voor het milieu.

Onderzoek van de Michigan Technological University toont aan dat het zelf maken van 3D-printer filament van bijvoorbeeld plastic melkflessen veel minder energie gebruikt dan bestaande manieren van recycling.

Het onderzoeksteam maakte de flessen schoon, sneed ze in stukken en duwde ze door een versnipperaar. Vervolgens gebruikte het een RecycleBot waarmee het afval werd omgeturnd in filament.

Er is geen vervoer nodig om het afval op te halen, en ook geen vervoer om het te laten recyclen en ook niet om er weer producten van te laten maken. Dat scheelt drie keer vervoer. De energiebesparing ten opzichte van andere vormen van recycling ligt dan ook op 70-80 procent. Het recyclen van je eigen flessen gebruikt ook nog eens 90 procent minder energie dan nieuw plastic maken van petroleum.

“Het kopen van filament is ook een stuk duurder, voor een kilo ben je toch al gauw 40 euro kwijt. Je kunt je eigen filament maken voor 10 cent per kilo als je gerecycled plastic gebruikt.” aldus het onderzoeksteam.

Het nadeel tot nu toe van dit plastic is dat het wat krimpt als het afkoelt, dus dat is niet ideaal. Maar voor het maken van een beeldje of een pennenbakje, maakt dat niet uit.

Deze technologie is ook zeer interessant voor de ontwikkelingslanden, waar het moeilijk is om aan filament te komen, maar waar ze vaak juist wel enorme afvalproblemen hebben. Als je daar bijvoorbeeld voor 15 dollar per kilo aan zelfgemaakt filament kunt gaan verkopen, verdien je in zo’n land genoeg om van te leven en doe je de wereld een groot plezier.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …