Home Uncategorized Interview met Guillaume Feliksdal, de maker van de FelixPrinter

Interview met Guillaume Feliksdal, de maker van de FelixPrinter

11 min lezen
1

003_2

3iDFactory sprak met de uitvinder van de vorig jaar door Make Magazine bekroonde FelixPrinter. Guillaume Feliksdal laat zijn licht schijnen over de ontwikkelingen in de 3D-printer-industrie.

Wie is Guillaume Feliksdal?

Ik ben 32 jaar oud, geboren in Rotterdam, maar opgegroeid in Alkmaar. Hier heb ik tot mijn 16e gewoond waarna ik naar Terneuzen ben verhuisd. Daar heb ik vier jaar gewoond. Ik heb gestudeerd aan de TU Delft en woonde in Den Haag en omstreken in die periode. Ik studeerde werktuigbouwkunde met als specialisatie mechatronica. Alles met elektriciteit en mechaniek. Dit had altijd al mijn interesse aangezien ik een technisch persoon ben. Ik heb ook nog heel lang toptennis gespeeld en altijd veel getekend, van strips tot technische tekeningen.

_DSC3174

Hoe ben je erbij gekomen om je eigen 3D-printer te ontwerpen?

Ik heb me op de TU Delft altijd veel bezig gehouden met robotica, lopende robots. Met mijn afstuderen heb ik me bezig gehouden met het ontwikkelen van een verbeterde robot, met een andere, in Delft bedachte, loopstrategie. De Japanse robots lopen statisch, in Delft bedachten we dat het beter zou zijn om robots te laten lopen zoals mensen lopen. Dit kost minder energie en dit wilden we implementeren in een supersterke robot. Het resultaat was een robot die twee keer zo efficiënt loopt. Na mijn afstuderen wilde ik een lopende speelgoedrobot ontwikkelen, gebaseerd op dezelfde loopstrategie. Met het eerste prototype wilde ik na dat jaar verder. Eerst heb ik wat werkervaring opgedaan in het bedrijfsleven en in de avonduren ben ik verder gaan knutselen aan de robot. Geld was echter de bottleneck, ik kon de ontwikkeling niet verder zelf financieren. Tot ik de 3D-printer ontdekte. Hiermee kon ik prototype-onderdelen voor mijn robot veel goedkoper krijgen dan via het kopen ervan. Dit vond ik zo leuk om te doen, dat ik min of meer verslaafd raakte aan 3D-printers. Uiteindelijk leidde dat tot de Felix 1.0. Die heeft vijf updates gehad, toen kwam de 1.5. Daarna kwam de 2.0, die eruit sprong als surprisehit van 2013 in Maker Magazine.

Vervolgens kwam er zoveel vraag naar de Felix 2.0 en de inmiddels uitgebrachte Felix 3.0, dat we de orders bijna niet bij konden houden. We hadden een accuut tekort aan onderdelen en liepen achter met de productie. Inmiddels hebben we resellers over de hele wereld.

Aanvankelijk werkten mijn vader en ik met ieder zeven printers op onze studeerkamers, samen veertien dus. De printers stonden dag en nacht eigenlijk zichzelf te kopiëren. Uiteindelijk hebben we de winst van een heel jaar gebruikt om spuitgietmallen te laten maken en tegenwoordig worden de onderdelen spuitgegoten.

Doe je FELIXrobotics in je eentje?

Hahaha, nee, dat zou niet kunnen. Mijn vader is er al snel bij gekomen en we laten de assemblage ook door anderen doen. Even chronologisch: op 31 oktober 2011 startte FELIXrobotics als eenmanszaak en in januari 2013 ontstond FELIXrobotics BV bestaande uit ik en mijn vader (50-50). Het idee was om samen mechatronica-projecten op te pakken, uiteindelijk begon de 3d printer zoveel tijd in beslag te nemen, dat dat inmiddels het enige is wat we doen.

Vertel eens wat meer over de achtergrond van je vader.

Hij heeft werktuigbouwkunde gestudeerd aan de HTS en veel ervaring in mechatronica. Bij Philips heeft hij jaren gewerkt, zeer grote projecten geleid en de laatste jaren was hij vestigingsdirecteur bij Zadkine Mechatronica in Rotterdam. Hij was vanaf het begin betrokken bij FELIXrobotics, maar dit is vanaf start van de BV officieel geworden.

De verdeling is op het moment zo dat mijn vader zich focust op sales en marketing, en ik op de techniek van de onderneming in de breedste zin des woords. Het coördineren van de productiebedrijven doen we samen.

Waarom heb je de Felix zo anders vormgegeven dan veel andere merken 3D-printers?

Toen ik de RepRap net had gekocht, irriteerde het me dat ze onnodig ingewikkeld in elkaar zaten. Waarom zeven bouten gebruiken als je ergens één bout voor kan gebruiken? De Felix is veel sneller in elkaar te zetten. We zoeken altijd naar een zo minimalistisch mogelijk ontwerp, en er is nog steeds ruimte voor verbetering. We bekijken steeds weer alle onderdelen en denken dan na over hoe het gemakkelijker en gebruiksvriendelijker kan.

Wat is nou echt het voordeel van deze printer tov die andere?

Een van onze USP’s is dat hij upgradeable is. Hij is ontworpen om te kunnen upgraden. Dus zonder dat je een heel nieuw apparaat hoeft te kopen, kun je met een pakketje de Felix upgraden. We hebben ook dure industriële onderdelen gebruikt, daar zijn geen concessies aan gedaan, zodat de basis lang mee gaat.

Wat is een tip om te voorkomen dat filament in de knoop raakt en afbreekt tijdens het printen?

Ten eerste: koop goed filament. Sommige rollen zijn overgehaspeld, waardoor na het uitpakken de helft van het filament al van de rol valt. Daar word je niet blij van. Verder hebben wij een speciale add-on ontwikkeld die je van onze site kan downloaden, 3D-printen en vervolgens op het frame kan klikken. Hier kan je de haspel horizontaal op bevestigen en dan draait hij keurig mee. [De redactie heeft het onderdeel inmiddels geprint en het werkt inderdaad prachtig]

Arm

Komt er ook een toekomstig model van de Felix die met andere materialen kan printen?

De huidige versie (de 3.0, red.) is al heel veelzijdig qua materialen, hij kan printen met PLA, PET, flexibele materialen, houtachtig filament en lay-brick.

Wat zijn de nieuwe features die eraan gaan komen bij toekomstige versies van de FelixPrinter?

Er gaat wifi toegevoegd worden en mogelijk ook een intelligente sensor die registreert als er iets verkeerd gaat of het filament op is. Alle features die bijvoorbeeld Makerbot heeft, gaan wij ook toevoegen, of als module, of standaard geïntegreerd. We gaan ook met meerdere nozzles komen.

Wat zijn hardware-ontwikkelingen die op korte termijn gaan plaatsvinden in de industrie?

In de toekomst voorzie ik dat ze écht 3D kunnen gaan printen, want ik vind het nu nog een beetje 2,5D. Dus dat de hot-end ook echt aan alle kanten om het model heen kan bewegen. Verder denk ik dat er nog veel verbeterd kan worden in dual-head-printing, want bij geen van de merken werkt dat nu feilloos.

Hier zie je hoe Guillaume en zijn vader samen met anderen werken aan de FelixPrinters:

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in Uncategorized

Één reactie

  1. […] wet kent iedereen, alleen doet die wet sinds de intrede van 3D-printing steeds minder opgeld. We lazen al een keer dat een ontwikkelaar van robots zelf een 3D-printer gebouwd heeft enkel en alleen om onderdelen […]

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …