Home 3D-Lifestyle Indiase startup komt met 3D-geprinte earphones voor audiofielen en professionals

Indiase startup komt met 3D-geprinte earphones voor audiofielen en professionals

6 min lezen
0

Dat nog niet alle markten volledig gebruik maken van de mogelijkheden van 3D-printing wisten we al langer. En dat blijft ons nog steeds verbazen, helemaal als je kijkt naar de mogelijkheden van customization die 3D-printing bepaalde producten kan bieden.

Een van de industrieën die daar het meeste baat bij heeft en misschien wel de meest succesvolle toepassing van 3D-printing is, is de gehoorapparaatindustrie. Bijna alle gehoorapparaten worden vandaag de dag op maat 3D-geprint. En dat is niet zo gek, want elk oor is immers anders en een gehoorapparaat mag wat kosten.

Het is daarom ook wonderlijk dat de wereld van de earphones en oordoppen nog niet massaal is overgestapt op 3D-printing. Maar daar lijkt langzaam verandering in te komen. Al eerder berichtten we over een Engelse startup genaamd Snugs die hier handig op inspeelt.

Inmiddels is ook in India een startup die de mogelijkheden van 3D-printing en 3D-scanning inzet om exclusieve earphones van hoge kwaliteit op maat te produceren. De startup Tymphones richt zich niet op de massa met goedkope oplossingen maar probeert juist audiofielen naar zich toe te trekken door het op maat aanbieden van drie verschillende modellen aan earphones. Met hun 3D-laserscanner denken ze een verschil te kunnen maken en superieure oplossingen te creëren voor audiofielen, professionals en muziekanten in India.

indian-startup-tymphones-launches-laser-scanned-3d-printed-custom-headphones-6

En het lijkt erop dat hun product daadwerkelijk een verschil maakt op de huidige markt. De earphones van Tymphones bieden een hoog comfort vanwege de perfecte pasvorm waardoor ook nog eens het geluid van de omgeving niet door komt in het oor, vergelijkbaar met de Bose QC20. Hierdoor is de gebruiker compleet afgesloten voor geluid van buitenaf en is er een veel lager volume nodig om van de muziek te kunnen genieten. Dat is goed nieuws, want de meesten zetten het volume vaak zo hoog mogelijk om van het omgevingsgeluid af te komen wat weer leidt tot gehoorverlies.

Er zijn dus drie variaties van de Tymphones die behalve qua vorm ook naar wens aan te passen zijn in kleur, label en hoes.

Het basismodel, de Debutant, kosten ongeveer €400,-.

Het tweede model, de Avancee, geeft de gebruiker meerdere drivers en is met een prijskaartje van rond de €900,- gelijk een stuk duurder. Maar het kan nog gekker. Wil je een professionele versie met pro-tuned drivers, een op maat gemaakte faceplate en 3D-artwork dan betaal je maar liefst €1600,-

indian-startup-tymphones-launches-laser-scanned-3d-printed-custom-headphones-3 indian-startup-tymphones-launches-laser-scanned-3d-printed-custom-headphones-4 indian-startup-tymphones-launches-laser-scanned-3d-printed-custom-headphones-5

Tymphones werkt op dit moment met twee scanners die worden verscheept naar daar waar ze nodig zijn om 3D-modellen te genereren van de binnenkant van de oren van klanten. Deze digitale bestanden worden dan verstuurd naar de VS om daar het model te 3D-printen. Eenmaal aangekomen in India worden de earphones dus naar eigen wens in elkaar gezet. Op dit moment duurt het maar liefst een maand om jouw op maat gemaakte Tymphones binnen te hebben na bestelling. De bedoeling is dat de gehele productie op korte termijn volledig in India plaats zal vinden, maar tot op heden vonden ze in India nog geen 3D-printservice met een lage marge aan productie-errors. Het 3D-geprinte product wordt geprint in gedeeltelijk biologisch afbreekbare materialen.

Kortom voor de audiofielen onder ons biedt Tymphones een perfect op maat gemaakte oplossing. Ben je toevallig binnenkort in India, dan kun je Tymphones vinden op de Palm Expo in Bombay in mei dit jaar.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…